MENIU

Afacere cu buletine fictive pentru mii de ucraineni, la Botoșani. La un singur domiciliu ar figura că locuiesc aproape 7.000 de persoane

Afacere cu buletine fictive pentru mii de ucraineni, la Botoșani / Foto: Inquam Photos

Situație incredibilă într-o localitate din Botoșani. Sătenii ar fi primit bani pentru a ajuta sute de ucraineni să-și facă buletine la adrese din comună. Doar la un singur domiciliu ar figura că locuiesc aproape 7.000 de oameni, spun oamenii legii care au început verificările ample. Culmea, după ce au fost prinși, doi dintre săteni au protestat în faţa primăriei şi pretind chiar că au intrat în greva foamei. 

Ilegalitățile din comuna Vârfu Câmpului, localitatea aflată la granița cu Ucraina, ar fi început în anul 2018. Atunci, doi locuitori ar fi luat în spațiu mii de ucraineni. Totul a ieșit la iveală după ce numărul locuitorilor din ar fi explodat simțitor însă doar în acte. Luați la întrebări de autorități, cei doi localnici au făcut acuzații grave la rândul lor, susținând că și o funcționară a primăriei face buletine pe adresa lor.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin au parte de noi reguli. Ce se schimbă în reglementările privind viza de flotant

Satean: Imi dadea cate 2000 de euro la un interval si semnam. 2000 de euro semnam 40 de acte, 40 de cereri, 40 de persoane. Niciodata n-au locuit efectiv, veneau doar pentru formalitati si plecau.

Reporter: Si figurau pe adresa dvs?

Satean: Pe adresa mea. 7000 de persoane, am inteles. Asta la inceput, dupa, doamna a inceput sa isi insuseasca tot, semna in numele meu. 

Satean: De la 170 pana la 480, alea 300 si ceva de persoane le-au pus fara stirea mea. Adica au semnat in locul meu pe cererea de luare in spatiu.

Telefoanele, în locul buletinului, noul ordin venit de la UE

Funcționara acuzată se apără și susține că dosarul este deja clasat.

"S-a clasat dosarul de la cei 2 domni care au fost aici pentru ca nu exita probe. S-au analizat cererile ce le-au preluat domnii de la DGA în 2023. Un număr de 41 de cereri, au analizat scrisul domnului Ciubotariu, semnătura dumnealui și s-a clasat dosarul", a spus Gherghina Cozmiuc, funcţionar în cadrul primăriei Bucecea.

Cei doi localnici implicați în afacere au protestat în fața Primăriei și au amenințat cu greva foamei. Oamenii sunt nemulțumiți că doar ei doi sunt trași la răspundere și nu și angajata primăriei care ar fi comis aceeași ilegalitate.