MENIU

Adrian Năstase, la Realitatea PLUS, despre invazia Ucrainei: "Este vorba clar despre o acțiune agresivă, bazată pe o filosofie revizionistă"

Adrian Năstase, fost premier al României

Fostul premier Adrian Năstase în perioada decembrie 2000 - decembrie 2004 a declarat, luni, în exclusivitate în cadrul emisiunii "Raport de zi", de la Realitatea PLUS, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina că este vorba "clar despre o agresiune a Moscovei", pe care a calificat-o drept "o acțiune agresivă, bazată pe o filosofie revizionistă". În opinia sa, România este prinsă "între două menghine" dacă este să ne uităm le cei doi vecini, Rusia și Ungaria. 

"Îngrijoarearea legată de starea lui de sănătate (a lui Putin - n.r.) din partea unor experți americani, pe mine mă emoționează. Cred că trebuie să mergem la esență.

M-am văzut cu el (cu Vladimir Putin - n.r.) în august 2004. A regretat, mai ales umilirirea, pe care o consideră că a fost motivul principal al unei reacții ulterioare: Occidentul a promis că va trimite bani, dar nu a trimis întreaga sumă promisă. Lipsa de dialog și atitudine mai fermă, în 2014, când s-a întâmplat cu Crimeea, a permis că lucrurule să se inflameze și lipsa de atitudine a președintelui Ucrainei au generat reacția pe care o vedem acum (invazia Ucrainei - n.r.).

Poziția noastră fermă - acel status quo de după al Doilea Război Mondial, confirmat prin acordurile de la Paris, a fost încălcat. Avem un război de agresiune bazat pe o filosofie revizionistă. 

Trebuie să fim îngrijorați de politiciile pe care le duce Rusia, dar și Ungaria, în cealalată parte. România, pe fundamentul unei crize interne despre care poate vom vorbi cu altă ocazie, este prinsă între două menghine: poziția Rusiei bazată pe o filosofie revizionistă și cea a Ungariei. Suntem prinși în acest tăvălug și nu cred că putem să avem o altă atitudine decât cea formulată în cadrul NATO", a afirmat Năstase.