MENIU

Adrian Chesnoiu la "Legile Puterii": Sunt convins că în România nu va fi criză alimentară

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii (foto: Facebook)

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este convins că România are capacitatea de a face față unei crize alimentare, oricât de grave ar fi consecințele războiului din Ucraina și chiar condițiile meteo din România. Invitat la "Legile Puterii", Chesnoiu a afirmat că prin politici țintite direct către producătorii autohtoni, țara noastră are posibilitatea chiar să-și întărească statutul de putere agricolă regională.  

"România are capacitatea de a depăși orice criză, cu atât mai mult una în domeniul alimentar. Criza alimentară reprezintă acea situație în care nu se mai găsesc pe piață alimnete la dispoziția cetățețenilor sau prețurile ar putea fi atât de mari încât oamenii să nu și le mai poată permite.

Noi nu ne aflăm în niciunul dintre scenarii. În cele mai grele momente, România a produs mai mult decât a avut nevoie pentru consumului intern. Vă dau exemplu anul 2020, când am avut peste 1 milion de hectare de teren afectate de secetă, culturile au fost calamitate aproape în totalitate și totuși am realizat cu mai mult de 2 milioane de tone peste nevoie de consum.

Sunt și anul acesta probleme, o parte din recolte au fost afectate de secetă, dare sunt convins că nu vom avea o situația ca în 2020. Evident, nu vom avea nici recoltele din 2021, care a fost an record, dar vă spun că va fi o recoltă suficient de mare," a afirmat Adrian Chesnoiu la "Legile Puterii" de la Realitatea Plus.

Ministrul Agriculturii a afirmat că-și dorește și este aproape convins că după noua recoltă vor fi suficiente stocuri de cerale, în rezerva de stat și în depozitele producătorilor, astfel încât să nu fie probleme cu aprovizionarea până la recolta din 2023.