MENIU

Administratora căminului de bătrâni care a ars în București, urmărită penal pentru ucidere din culpă

<p>Incendiu azi de bătr&acirc;ni Bucureşti</p>

Administratora căminului de bătrâni care a ars sâmbătă în București, într-un incendiu soldat cu moartea unui om, este urmărită penal pentru ucidere din culp și distrugere din culpă, anunță un comunicat al procurorilor. 

La data de 04.10.2017, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatei Tănase Elena-Simona, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi distrugere din culpă.

La data de 30 septembrie 2017, în jurul orei 06:00, la o anexă a imobilului situat la sediul unei societăți comerciale din sectorul 3, care desfășura activităţi de oferire a serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilităţi, a izbucnit un incendiu care s-a extins şi a cuprins întregul imobil în care se aflau cazaţi 20 de pacienţi, dintre care unul a decedat, întrucât nu a putut fi evacuat de către pompieri în timp util.

Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat faptul că inculpata, în calitate de administrator al societății comerciale în cauză, nu a respectat dispoziţiile legale privind:

- obţinerea certificatului de acreditare ca furnizor de servicii sociale, prevăzut de art. 8 din Legea 197/2012, cu modificările şi completările ulterioare;

- parcurgerea celor două etape în vederea acreditării şi licenţierii furnizorilor de servicii sociale, prevăzute de către Anexa nr. 2 de la HG. nr. 118/2014 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale şi de art. 18 alin. 1, art. 20 alin. 1 din HG. nr. 118/2014 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale;

- obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, conform prevederilor art. 1 alin. 2 lit. a) şi art. 30 alin. 1 din Legea 307/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

La data de 04.10.2017, față de inculpata Tănase Elena-Simona s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din cadrul D.G.P.M.B.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.