MENIU

Administraţia Penitenciarelor, FELICITĂRI pentru o angajată, după ce a fost agresată de doi deţinuţi

<p>Fostul vicepreşedinte al Agenţiei Medicamentului a recunoscut că a dat mită. Ce pedeapsă va primi?</p>

O angajată a Penitenciarului Poarta Albă a fost agresată de doi deţinuţi. Aceştia au ameninţat-o cu un cuţit improvizat şi au obligat-o să meargă în toaletă, cu intenţia de a o agresa sexual. Femeia i-a convins pe cei doi să renunţe la gest. În acest caz a fost deschisă o anchetă. Pe de altă parte, Administraţia Naţională a Penitenciarelor o felicită pe angajată fără să ţină însă cont de gravitatea faptului că după gratii a putut fi asamblat un cuţit.

Totul s-a întâmplat în timpul unei activităţi educative. Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cei doi deţinuţi au devenit violenţi şi au ameninţat-o pe angajata de la Poarta Albă cu un cuţit, apoi au obligat-o să meargă într-un grup sanitar. Abia după 10 minute de teroare, femeia a scăpat de calvar. Aceasta a anunţat conducerea Penitenciarului Poarta Albă, care a demarat verificări în acest caz. Dar o şi felicită pe angajată.

"Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor felicită angajata pentru profesionalismul și stăpânirea de sine dovedite în gestionarea acestei situații și evidențiază eforturile deosebite ale întregului personal din sistemul penitenciar care se confruntă zilnic cu riscuri și situații deosebite", se arată într-un comunicat remis de ANP.

Aceeaşi Administraţie Naţională a Penitenciarelor, condusă de Marius Vulpe, ar trebui să se asigure că după gratii nu ajung obiecte interzise. Soţia unui deţinut susţine însă că anumiţi condamnaţi beneficiază de privilegii cu acordul a doi şefi din Penitenciarul Poarta Albă.

"Sunt foarte mulţi deţinuţi care sunt privilegiaţi pentru a face anumite concesii în favoarea domnilor Mate şi domnului Bănuţă. Toată lumea e la mâna lor. Nu există comisie în care să nu participe aceşti doi domni: că-i Comisa de munci, că-i Comisia de schimbare de regim, că-i Comisia de eliberare condiţionată", spune soţia unui deţinut.

Afirmaţiile femeii sunt confirmate de Cristian Pată-Albă, un angajat de la Penitenciarul Poarta Albă.

"Comisarul-şef Mihai Mate şi subcomisarul Petrică Bănuţă. Aceşti doi oameni nu au scrupule. Spre exemplu, în momentul în care un deţinut se prezintă pentru eliberarea condiţionată sau la Comisia de muncă, ei le spun: dă-mi în primire câţiva subofiţeri ca să vă propun la eliberarea condiţionată sau să vă scot la muncă", spune acesta.

Un alt angajat al închisorii vorbeşte despre presiuni din partea lui Mihai Mate și a lui Petrică Bănuţă. Acesta a povestit că a fost terorizat doar pentru că nu a vrut să renunţe la calitatea de membru în sindicatul lucrătorilor din penitenciare.

"Urmare a faptului că nu am cedat presiunilor, cei doi șefi au recurs la o nouă metodă de șicanare, anume aceea de a se folosi de comisia de disciplină a Penitenciarului Poarta Albă ca și de un veritabil instrument de represiune, înaintând un număr de 5 sesizări (…) Având cunoștință de faptul ca sunt singur in birou (…), domnii Mihai Mate și Bănuță Petrică au deschis ușa biroului și mi-au adresat injurii și amenințări la adresa persoanei mele și a familiei mele", a spus acesta.

 



Dacă aveţi rude sau apropiaţi după gratii, ne puteţi prezenta situaţia lor pe adresa projustitie@realitatea.net.