MENIU

Adevărul despre MĂTRĂGUNĂ. Toate lumea ne spune că este otrăvitoare, însă această plantă...

Cu siguranţă aţi auzit că mătrăguna, numită popular şi floarea cucului, iarba lupului sau cireaşa codrului, este o plantă otrăvitoare de care trebuie să ne ferim. Însă, puţină lume ştie că aceasta este folosită destul de des de companiile farmaceutice la producţia medicamentelor.

Mătrăguna poate fi benefică însă are şi un nivel ridicat de toxicitate

Tratamentele naturiste cu mătrăgună folosite de bătrâni:

- umflături, frunzele erau unse cu grăsime şi erau aplicate pe umflături;

- la cei care suferau de friguri li se puneau mai multe frunze pe un ştergar cu care erau legaţi la cap;

- la cei cu dureri reumatice, li se făceau băi în rădăcina plămădită cu ţuică.

Atropina este un alcaloid ce se extrage din mătrăgună, cât şi din alte câteva plante (laur porcesc, măr Ţepos, Iarba puturuoasă, mărul Porcului).

Efectele terapeutice ale aceste plante erau cunoscute încă din Antichitate, unde vechii hinduşi o foloseau însă ca otravă, ceva mai târziu femeile foloseau un decoct făcut dintr-un amaestec de mătrăgună şi Iarbă Jimson pentru a-şi dilată pupilele ochilor să pară mai frumoase.

Primele cercetări ştiinţifice asupra acestei plante s-au efectuat şi anunţat încă din anul 1831 şi când au fost izolaţi pentru prima dată cei doi alcaloizi principali, atropină şi scopolamină. Însă abia peste 36 de ani, adică în 1867, s-a publicat o descriere ştiinţifică mai amănunţită asupra efectelor terapeutice ale acestor 2 alcaloizi în afecţiunile antispastice, pentru ulcere duodenale şi gastrice, pancreatită, gastrită cronică hiperacida, colecistită, astm, colită cronică dureroasă.

Medicamentele realizate din această plantă au efect analgezic şi ajută la ameliorarea simptomelor ulcerelor stomacale, gastritei cu aciditate ridicată, a spasmelor tractului gastro-intestinal, ca antidot pentru intoxicaţii cu ciuperci, în cazuri de astm, pietre la rinichi şi vezică biliară.

Rădăcina de mătrăgună ajută în tratamentul bolii Parkinson, iar pulberea din frunze este folosită în tratamentul astmului - se administraza în pilule.

Tinctura de mătrăgună este un bun remediu pentru afecţiunile tractului gastro-intestinal. Doză trebuie stabilită întotdeauna de un medic specialist,.

Sucul acestei plante a fost folosit în producţia de medicamente oftalmologice, atropină numită şi atropa încă se mai foloseşte şi azi în acest scop datorită efectului ei dilatator şi în scop medical nu de frumuseţe că în Antichitate.

Atropină mai are un efect major asupra ritmului cardiac fiind folosită cu succes că stimulator principal al ritmului cardiac cât şi pentru efectul ei vasodilatator asupra sistemului vascular ce duce automat la scăderea tensiunii în mod seminficativ ,deci are şi un efect major hipotensiv sau antihipertensiv, scrie secretele.com.

SFAT! Nu folosiţi niciodată remedii din această plantă fără supravegherea unui medic. Nu cumpăraţi din piaţă tincturi, uleiuri sau orice alt remediu naturist realizat din mătrăgură!