MENIU

Adevărul despre guma de mestecat. Puțini știu asta

Guma de mestecat este nocivă! Cel puţin cea pe care o găsim la tot pasul, în toate magazinele. Este drept, cu o asemenea concluzie expusă copiilor, părinţii trebuie să spună adio liniştii. Cu puţin tact, însă, scot din viaţa lor un obicei care poate genera multe probleme de sănătate. 

Teoria conform căreia guma de mestecat amăgeşte foamea este falsă. Un grup de cercetători britanici a publicat, într-o revistă de nutriţie, un studiu care arată că numărul caloriilor consumate nu reduce cantitatea de hrană ingerată. Dimpotrivă! Guma de mestecat are, cel mai adesea, aromă de mentă ceea ce reduce apetitul pentru fructe prin inducerea senzaţiei că ar fi amare şi sporeşte apetitul pentru prăjeli şi dulciuri prin declanşarea anumitor procese chimice.

Al doilea dezavantaj a fost formulat de stomatologi. Un medic de specialitate din California a ajuns la concluzia că în cazul persoanelor care mestecă gumă apare o disfuncţie a muşchilor masticatori şi a articulaţiei temporo-mandibulare. În timp, pot apărea dureri de cap, de urechi sau de dinţi. In loc de gumă, ronţăiţi un măr şi reduceţi astfel şi riscul bolilor cardiovasculare.

Un alt alt medic stzomatolog, din Los Angeles, susţine că acest obicei agravează sindromul intestinului iritabil. În timp ce mestecă, oamenii înghit cantităţi mari de aer, ceea ce duce la balonare şi dureri în abdomen. În plus, cei care au plombe dintr-un aliaj care conţine argint şi mercur pot avea probleme de sănătate. Guma de mestecat poate extrage mercurul din aliaj, care este apoi, înghiţit, iar intoxicarea cu acest metal greu provoacă boli neurologice, maladii cronice şi tulburări mentale.

E drept, mercurul din plombele dentare este puţin, iar pentru a atinge nivelul toxic este cale lungă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim precauţi! În al 5-lea rând, la producerea gumei de mestecat se folosesc îndulcitori artificiali precum sorbitolul şi manitolul, care pot provoca diaree. În urma semnalelor de alarmă provenite din piaţă şi de la medici, producătorii încearcă să renunţe la îndulcitorii artificiali întorcându-se la zahăr, ceea ce reprezintă un atac frontal asupra danturii.

Ca să vorbim însă despre efectele nocive ale tuturor componentelor gumei de mestecat ne-ar trebui câteva zile. Este suficient să amintim de aspartam, una dintre cele mai toxice substanţe produse vreodată, cauză pentru scleroză multiplă, diabet, obezitate, astm. Sau de acetatul de polivinil, un fel de lipici, de ceara parafină, un produs secundar al petrolului rafinat, de uleiul de cocos hidrogenat şi de 3 coloranţi, între care dioxidul de titan, produs cancerigen.

Există şi gumă de mestecat sănătoasă? Consumată cu moderaţie, da! Guma cu xilitol este recomandată de stomatologi deoarece reduce semnificativ pierderea dinţilor, dar nu trebuie mestecată mai mult de un sfert de oră.