MENIU

Adevărul despre dieta de slăbire bazată pe grupa de sânge

Acum 20 de ani, medicul Peter D'Adamo susținea că oamenii ar obține greutatea ideală consumând în funcție de tipul lor de sânge. Cartea sa a devenit best seller, iar oamenii de pretutindeni și-au revizuit alimentația. Celor cu grupa O li s-au recomandat alimente bogate în proteine, pește, fructe de mare, cruciferele și uleiul de masline, excluzând cerealele și lactatele.

 Cei cu grupa A2 ar trebui să aleagă fructele de mare, legumele, ananasul, uleiul de măsline și soia, nu și lactatele, grâul, carnea roșie și fasolea. Pentru grupa B3 erau recomandate legume verzi, ouă, ficat și ceai dulce, exclus carne de pui și porumb, iar celor cu AB 4 li s-a indicat tofu, fructe de mare și legume verzi, nu și pui, porumb și hrișcă. Regimul nu se limita la dietă.

De exemplu, persoanele cu sânge de tip O erau sfătuite să aleagă exerciții aerobice de intensitate ridicată, iar celor cu sânge de tip A li s-a spus să aleagă activități cu intensitate scăzută și să includă meditația ca parte a rutinei.

Dar funcționează? Nu există studiile științifice! Literatura medicală mondială nu a găsit dovezi că dieta are efect. Cea mai recentă cercetare arată că îmbunătățirea anumitor factori de risc precum colesterolul sau tensiunea arterială nu au legătură cu tipul de sânge. Baza dietei era reprezentată de faptul că tipul de sânge este strâns legat de capacitatea noastră de a digera anumite tipuri de alimente, de unde îmbunătățirea digestiei, menținerea unei greutăți ideale, creșterea energiei și prevenirea bolilor. Care este dezavantajul, atunci?

Consumul de hrană pe baza tipului de sânge vă va cere să urmați o dietă restrictivă. Însă preferințele personale ar putea fi o problemă: un vegetarian cu sânge de tip O va trece cu greu la carne, un om cu grupa A2 va fi dezamăgit să afle că trebuie să renunțe la carnea roșie, pe care o adoră. Dacă aveți colesterolul ridicat sau diabet, un nutriționist poate face recomandări mai bune, bazate pe analize.

Avocații dietei pe bază de gripa de sânge spun că lipsa dovezilor nu demonstrează că este ineficientă sau dăunătoare. Așa este, iar dacă v-am debusolat, iată un sfat cert: indiferent ce grupă de sânge aveți, mâncatul în exces de zaharuri, grăsimi hidrogenate, produse procesate și răcoritoare acidulate dulci îngrașă. În schimb, legumele, carnea slabă, mișcarea și un psihic optimist duc la pierderea de kilograme.

 
Mai multe articole despre:
fresh refresh