MENIU

Adevărul despre asistența socială: În Buzău, din 6700 de beneficiari ai venitului minim garantat, 4500 nu au avut niciodată un contract de muncă

Aproximativ 4.500 de persoane înscrise în evidenţele AJOFM Buzău nu au avut niciodată încheiat un contract de muncă legal, a anunţat conducerea instituţiei cu ocazia organizării Bursei Generale a Locurilor de Muncă desfășurată vineri, 12 mai.

Doar 39 de angajatori, din cei 71 invitați, cu peste 426 de locuri de muncă vacante au răspuns afirmativ invitaţiei de a lua parte la Bursa Generală a Locurilor de Muncă în care au fost invitaţi sute de şomeri. Cei mai mulţi dintre cei fără un loc de muncă s-au numărat din rândul beneficiarilor venitului minim garantat. Au fost invitate 558 persoane fără loc de muncă la această acțiune, iar 5 persoane au fost scoase din evidențe pentru că au refuzat să participe. 

"Făcând o statistică a acestor persoane beneficiare ale Legii 416 privind venitul minim garantat, din aproximativ 6.700 de persoane, aproximativ 4.500 nu au avut niciodată un contract de muncă înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă în REVISAL. Vorbim de persoane cu vârste între 18 şi 65 de ani, dar marea majoritate a celor care nu au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat sunt persoane cu vârste de peste 40-45 de ani. Este foarte greu pentru angajatori să preia o astfel de forţă de muncă ce nu are cultul muncii, nu a lucrat legal, probabil persoanele din această categorie au lucrat cu ziua. Ei nu ştiu ce înseamnă anumite sarcini care trebuie duse la îndeplinire", a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Refuzul unui loc de muncă sau al unui curs de formare profesională implică tăierea ajutoarelor de şomaj, aproape 300 de cazuri fiind înregistrate de AJOFM Buzău doar în ultima lună. Ţinând cont de cererea mare de forţă de muncă pe care angajatorii o solicită, în contextul în care persoanele care ar putea lucra refuză să o facă, spun specialiştii în resurse umane, piaţa muncii este acaparată din ce în ce mai mult de muncitori străini.

"Luna trecută am avut 271 de persoane care au fost scoase dintr-o formă de evidenţă şi plată pentru refuz de loc de muncă, refuz de calificare sau refuz de măsură activă. Acest nivel de 180-250 de locuri de muncă pe zi nu poate fi satisfăcut, pentru că marea majoritate a angajatorilor solicită forţă de muncă calificată şi nu mai există. Atunci singura soluţie pentru angajatori este să importe această forţă de muncă din ţări precum Vietnam, Nepal, Sri-Lanka, Thailanda, în construcţii, în HORECA, în servicii. Dacă până acum doi ani semnam 1-2 cereri de forţă de muncă pe lună din străinătate, din ţări din afara Uniunii Europene, acum semnez cam 6-7 cereri pe zi pentru că angajatorii au comenzi şi nu au forţă de muncă", a mai precizat Ionel Tociu.

La Bursă au fost disponibile locuri de muncă pentru cei interesaţi în domeniul alimentaţiei publice, construcţii, industrie, mase plastice, în domeniul instalaţiilor sanitare, agricultură, prestări servicii, asigurări, dar şi în IT. Au fost prezente la standurile din cele 4 locații unde s-a desfășurat Bursa Locurilor de muncă în județul Buzău, un număr de 616 persoane, din care 188 au fost selectate pentru interviu, iar două persoane au fost angajate pe loc, ambii la Bursa de la Râmnicu Sărat.