MENIU

Adevărata știre a zilei de azi "nu este războiul din PSD"

Adevărata știre a zilei de astăzi nu se referă la CEx-ul PSD, ci la ancheta despre protestul din 10 august, spun liderii USR.

"În timp ce stăm cu ochii ațintiți pe ușa în spatele căreia se răfuiesc niște penali, care au ocupat azi Parlamentul României, adevărul pe care-l așteptăm despre 10 august iese la lumină. Ceea ce am trăit este confirmat și de Parchet", spune Dan Barna, președintele USR.

Parchetul i-a pus azi sub acuzare pe șefii Jandarmeriei care au condus acțiunea în forță din 10 august - ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea legii, spun procurorii.

Maiorul Laurențiu Cazan, cel care a comandat acțiunea jandarmilor din 10 august, este acuzat de Parchet că a emis ordinul de evacuare a pieței în mod ilegal.

Mai mult, spune Parchetul, Cazan ar fi cerut falsificarea orei la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

Potrivit Parchetului, secretarul de stat în MAI Mihai Chirică a folosit autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe Cazan să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor.

Sevastian Cucoș și Ionuț Sindile, mai spune Parchetul, ”au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire”.

Parchet: Acțiunea Jandarmeriei din 10 august, nelegală. Raportul oficial al intervenției, falsificat

"Să ne bucurăm pentru ziua de azi, e o zi a dreptății

Adevărata știre e despre 10 august! În timp ce stăm cu ochii ațintiți pe ușa în spatele căreia se răfuiesc niște penali, care au ocupat azi Parlamentul României, adevărul pe care-l așteptăm despre 10 august iese la lumină. Ceea ce am trăit este confirmat și de Parchet.

Șefii jandarmeriei și un secretar de stat au evacuat ilegal și prin forță disproporționată Piața Victoriei și au falsificat documente ca să dea o aparență de legalitate violențelor.

Violenţă nejustificată de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor!

O spune Parchetul în actul de punere sub acuzare a capilor Jandarmeriei devenită brațul înarmat al penalului care se crede dictatorul României, Liviu Dragnea.

Și noi avem răniți printre membrii și am depus plângeri penale împotriva șefilor Jandarmeriei și a ministrului de Interne Carmen Dan și ne vom bate în continuare pentru dreptate.

Mă tem însă că, ieșit învingător din bătălia internă, Dragnea va face în continuare presiuni, prin Inspecția Judiciară, asupra procurorilor din anchetă și asupra lui Tudorel Toader, să ceară revocarea Procurorului General, Augustin Lazar. Că va face tot ce poate să ingroape acest dosar care duce la cei care se aflau pe 10 august la butoanele politice: el însuși și Carmen Dan.

Sper, cu toată puterea, că acest dosar va merge mai departe! Că adevărul nu va fi îngropat de un penal în stare să distrugă România ca să scape el de pușcărie", a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

Mai multe articole despre:
jandarmerie Dan Barna protest 10 august