MENIU

Adevărata lovitură pentru justiția din România. DOSARE GRELE s-ar putea relua de la zero!

<p>Bomba cu ceas din LEGILE JUSTIŢIEI</p>

Dosare grele aflate acum pe rolul instanțelor riscă să fie luate de la zero în cazul în care judecătorii care se ocupă de ele decid să iasă la pensie.

La Înalta Curte de Casație și Justiție din 119 magistrați, 97 dintre ei se pot pensiona oricând cu un venit mai mare ca acum, informează Realitatea TV.

Legea spune că în magistratură se poate ieși la pensie dacă ai 20 de ani vechime indiferent de vârstă.

La 20 de ani vechime, se poate ieși la pensie cu indemnizatie de 80% din ultimul salariu brut. Situația este similară și la cele 15 curti de apel, dar și la parchetele aferente instanțelor.

Dintre toate modificările cu potențial impact negativ aduse celor trei legi ale justiției, una a trecut neobservată, dar poate avea efectele cele mai nocive pentru sistem.

Este vorba o invitație la pensionare adresată tuturor magistraților cu vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani. Ei vor putea ieși din sistem cu o pensie mai bună chiar decât salariul încasat azi fără să mai aștepte împlinirea vârstei de 60 de ani, cum prevede legea în vigoare azi.

Ce s-a modificat în Parlament? A dispărut condiția de vârstă, arată Hotnews.ro. Pe scurt, vom avea o noua categorie de pensionabili in sistem: judecatori si procurori cu vechime cuprinsa intre 20 si 25 de ani. Ei se vor putea pensiona oricand, daca noile legi vor intra in vigoare, chiar daca nu au impliniat varsta de 60 de ani.

RISCĂM SĂ RĂMÂNEM FĂRĂ MAGISTRAȚI

Înalta Curte de Casație şi Justiție

Total - 119 judecatori din care:

- 97 se pot pensiona oricând cu un venit mai mare decât cel actual
- 22 se pot pensiona în urmatorii ani

sursa: ÎCCJ

CE SPUNE LEGEA

Se poate ieși la pensie în magistratura începând cu 20 de ani vechime, indiferent de vârstă.

CE PENSII POT ÎNCASA MAGISTRAȚII

- vechime de 20 de ani
- indemnizație de 80% din ultimul salariu brut
- prima pensie va fi mai mare decât ultimul salariu net

sursa: ÎCCJ

Mai multe articole despre:
dosare judecători procese