MENIU

Acuze dure din partea lui Zelenski: Rusia ascunde cadavrele victimelor după ruperea barajului Kahovska

Foto: Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a dezvăluit că Rusia a organizat echipe speciale cu scopul de a colecta și ascunde cadavrele persoanelor decedate în urma prăbușirii barajului Kahovka din sudul Ucrainei, conform informațiilor transmise de Reuters.

"Răul rus a format grupuri speciale acolo pentru a îndepărta şi, evident, a ascunde cadavrele victimelor", a declarat Zelenski în discursul său video de joi seara.

El a descris situaţia din părţile ocupate de Rusia din regiune ca fiind "catastrofală, ca să nu spunem altfel". 

Acuzațiile reciproce dintre Ucraina și Rusia cu privire la breșa din baraj au fost intensificate în ultima perioadă. Prăbușirea barajului a provocat o cădere în cascadă a apelor în anumite zone din sudul Ucrainei, în aval de baraj, mai ales în regiunea Herson, care este parțial ocupată de trupele rusești. Mulți oameni au fost nevoiți să se refugieze pe acoperișuri în așteptarea salvării, iar Ucraina a acuzat forțele de ocupație rusești de inacțiune în privința ajutorului acordat celor afectați.

Locuitorii au fost lăsați fără canalizare și apă potabilă. Potrivit oficialilor ucraineni, bilanțul oficial al victimelor este de 21 de morți, inclusiv cinci persoane decedate ca urmare a ceea ce au descris drept bombardamente rusești în timpul operațiunilor de evacuare. Oficialii ruși au raportat un bilanț de 46 de morți. Armata ucraineană a anunțat joi că situația epidemiologică în zonele afectate s-a înrăutățit brusc, mai ales în ceea ce privește răspândirea hepatitei A.

Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileț, a estimat costurile pagubelor provocate de această catastrofă la peste 1,5 miliarde de dolari.