MENIU

Acuzații grave lansate de fostul șef al Casei de Sănătate, Lucian Duță

În anul 2017, numărul donatorilor de organe a scăzut la jumătate, pe fondul detonării încrederii oamenilor în sistemul de transplant din România, arată fostul președinte al CNAS, Lucian Duță într-un articol publicat în evz.ro.

La mijlocul anului 2016, ministrul Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, a făcut o serie de afirmații critice la adresa transplanturilor făcute în România.

Fostul ministru Voiculescu a lansat atunci două mari atacuri:

1) Nu există reguli în alocarea organelor transplantate. Cu alte cuvinte, este alocat pacienților pe criterii nemedicale, netransparente, clientelare, în funcție de interesul medicilor. 2) În România nu există condiții pentru transplantul de plămâni.

Fostul președinte al CNAS, Lucian Duță, îl contrazice și spune că există criterii foarte clare pe baza cărora se alocă organul către bolnavi. Criterii extrem de complexe, medicale și etice pe baza cărora, atunci când există un organ, sunt selectați câțiva pacienți care se califică cel mai bine din punct de vedere al criteriilor medicale și care, deci, au cea mai mare șansă de reușită.

"Mi s-a explicat că, în concordanță cu ce se întâmplă la ora aceasta pe plan mondial, cele mai bune șanse de reușită le au pacienții în primele șase luni de la începerea dializei. Cu cât stau mai mult pe dializă, șansele scad. De aceea, este posibil, uneori, ca un pacient intrat recent pe lista de așteptare să fie operat mai repede. Mi s-a spus că s-a încercat convingerea ministrului de a avea măcar interesul să se uite pe aceste criterii. A refuzat!", spune Lucian Duță.

Acesta îl acuză pe fostul ministru că unul dintre efectele ministeriatului său la Sănătate ar fi acela că 100 de pacienți și-au văzut șansele la viață spulberate doar în 2016. Mai multe pe Evz.ro.

Mai multe articole despre:
Vlad Voiculescu