MENIU

Acuzații grave la nivel înalt. Rusia susține că SUA pun la cale o revoluție în Republica Moldova

Rusia acuză SUA că pun la cale o revoluție în Republica Moldova

Moscova a acuzat marți Washingtonul că instigă la o revoluție în Republica Moldova. Acuzația vine din partea Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse (SVR), în contextul apropierii alegerilor prezidențiale de la Chișinău.

”SUA continuă să se amestece fără nicio reţinere în treburile interne ale unei ţări prietene a Moscovei (...). Astăzi vedem că americanii orchestrează un scenariu revoluţionar pentru Republica Moldova în noiembrie”, a acuzat Directorul SVR, Serghei Narâşkin, citat de Agerpres.

Oficialul rus a făcut referire la situațiile din Belarus sau Kârgâzstan, unde au loc ample revolte populare. 

Republica Moldova va organiza alegeri prezidențiale pe 1 noiembrie. Principalii favoriți sunt actualul președinte prorus, Igor Dodon, susținut de socialiști, și proeuropeana Maia Sandu, susținută de PAS. În 2016, doar patru procente i-au despărțit pe cei doi, al doilea tur de scrutin fiind câștigat de Dodon. 

Ȋn cursa electorală s-au mai înscris Andrei Năstase, susţinut de PPDA, Renato Usatîi, susţinut de Partidul Nostru, Violeta Ivanov, susţinută de Partidul “ŞOR”, Dorin Chirtoacă, susţinut de Mişcarea Politică “Unirea”, formată din Partidul Liberal, Uniunea Salvaţi Basarabia, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Popular Românesc,  Octavian Ţîcu, susţinut de Partidul Unităţii Naţionale, și Tudor Deliu, susţinut de PLDM.