MENIU

Acuzații dure de la un expert antidrog în cazul Stephan Pelger: Statul român l-a ucis indirect pe celebrul designer!

Stephan Pelger. Foto: Facebook/Pelger Stephan

Cătălin Țone, expert antidrog, a venit cu o teorie inedită asupra ucigașului indirect al designerului Stephan Phelger. Expertul spune că statul se face vinovat de moartea designerului, prin lipsa de programe antidrog care să rezolve problema dependenței de droguri.

Într-o intervenție la Realitatea Plus, Cătălin Țone a vorbit despre pericolul cocktailului de stupefiante, legale și ilegale, la care apela designerul: 

„Vorbim despre o moarte suspectă, toul merge pe un singur fir, se pare că nu sunt elemente ale unei crime, se pare că este sinucidere. Dar, mergând mai departe, barbatul a vorbit deschis în trecut despre depresie, anxietate și despre dependență. Chiar a recunoscut faptul că este dependent de mai multe substanțe, dintre care și cocaină, dar și medicamente cu rol stupefiant, plus un drog legal: Alcoolul.

Dacă analizăm toate aceste tipuri de droguri, vorbim despre un cocktail: se consumă droguri care au efect stimulant, consecutiv cu substanțe care sunt deprimante ale sistemului nervos central și acesta devine bulversat.”

Expertul antidrog a expus situațiile cu care se confruntă dependenții de droguri atunci când încearcă să apeleze la programe specializate:

„Tot el a vorbit public de faptul că a realizat că este dependent, era conștient, a încercat să se trateze în România și nu a reușit pentru că sistemul medical românesc nu are perfectat mecanismul de tratare a dependențelor în zona care este cea mai importantă în tratarea acestei boli, pentru că este o boală. Dependența de droguri este o boală.

A vorbit, chiar a făcut comparație în legătură cu sistemul de tratament din Germania și Italia unde a fost el internat în trecut și probabil că nu-și mai permitea acest tratament. Este clar, și în cărțile mele am spus, și public, în România la ora actuală dependența de droguri nu se poate trata la stat pentru că nu avem ce ne trebuie. Avem doar o zonă de intervenție sau detoxifiere care înseamnă trei săptămâni o lună în secția de specialitate la spitalele de stat, dar ulterior, până la 6 luni minim, poate să dureze chiar și un an. Nu avem așa ceva. Sunt câteva particulare care sunt firave, cu puține cazuri, cu puține locuri și practic suntem în imposibilitatea de a trata această boală”, a spus Cătălin Țone.