MENIU

Actorul Ion Besoiu împlinește astăzi 85 de ani

Ion Besoiu împlinește, astăzi, 85 de ani. Actorul are o carieră artistică impresionantă, jucând în peste 80 de filme și numeroase piese de teatru.

"Îmi doresc să-mi dea Dumnezeu sănătate și mintea limpede în continuare. Îmi doresc și pace pe pământ și între oameni bunăvoire, fiindcă mă îngrijorează situația aceasta de război și eu, care am trăit și războiul, sunt sătul de așa ceva. Este îngrijorător, înspăimântător ce se întâmplă acum în lume", a declarat Ion Besoiu anul trecut, la împlinirea vârstei de 84 de ani.

Atunci, artistul și-a petrecut ziua aniversară cu un drum la biserică, un prânz cu prietenii și o vizită la nepoțeii de zece luni.

Ion Besoiu, actior de teatru și film, s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, potrivit agerpres.ro. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din orașul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în București, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului 'Lucia Sturdza Bulandra' pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei românești. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit se numără: "Livada de vișini" de A.P. Cehov (1967), "Puricele" de Georges Feydeau (1969), "Acești nebuni fățarnici" de Teodor Mazilu (1970), "Pescărușul" de A.P. Cehov (1977), "Rezervația de pelicani" de D.R. Popescu (1983), "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov (1985), "Hamlet" de William Shakespeare (1985), "Visul unei nopți de vară" de William Shakespeare (1991), "Trei surori" de A.P. Cehov (1995), "Șase personaje în căutarea unui autor" de Luigi Pirandello (1995), "Caligula" de Albert Camus (1996), "Mutter Courage" de Bertolt Brecht (1999), "Există nervi" de Marin Sorescu (2001), "Oblomov" după I.A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, printre care Haiducii", "Ultimul cartuș", "Actorul și sălbaticii", "Nemuritorii", "Un comisar acuză", "Toate pânzele sus", "Revanșa", "Drumul oaselor", "Ultima noapte de dragoste", "Capcana mercenarilor", "Furtuna", "Cartierul Veseliei", "Castelul condamnaților", "Mihai Viteazul", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Horea", "Colierul de turcoaze", "Mircea", "Kilometrul 36", "Polul Sud", "Această lehamite", "Tancul", "Lombarzilor 8" (serial TV).

Mai multe articole despre:
teatru actor Ion Besoiu