MENIU

Acești angajați vor avea salarii NEGATIVE după 1 ianuarie! Eroare uriașă a Guvernului

Salariații care au contracte de muncă cu timp parțial vor fi afectați dur de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, pentru că vor fi obligați să plătească contribuții sociale la valoarea unui salariu întreg. Concluzia: unii vor avea salarii nete negative, adică trebuie să vină cu bani de acasă!

După 1 ianuarie 2018, angajații part-time vor înregistra pierderi substanțiale ale veniturilor nete, ajungându-se la situația în care salariații cu mai puțin de patru ore pe zi să înregistreze venituri nete negative.

Începând de anul viitor, o persoană care lucrează în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial de patru ore/zi, va plăti CAS și CASS de 665 lei, caz în care salariul net va fi de doar 285 de lei.

Situația mai gravă este observată în cazul unui salariat angajat în baza unui contract individual de muncă cu normă parțială de doar două ore pe zi. În acest caz, salariul brut va fi de cel puțin 475 de lei, iar pentru acest venit se va datora CAS și CASS calculate, de asemenea, salariul minim brut.

Astfel, suma totală a contribuțiilor sociale datorate de acest salariat va fi de 665 de lei, deși salariul brut ar fi, în acest caz, de doar 475 de lei. Asta ar însemna că angajatul va înregistra un venit net negativ de 190 de lei.

Totuși, parlamentarii urmăresc corectarea acestei situații, prin respingerea Ordonanței de Guvern care obligă angajatorii să achite mai mult pentru contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru salariații plătiți pentru un timp de muncă parțial, scrie AvocatNet.ro.