MENIU

Academician, apel disperat către premierul Tudose: "Să nu ne facă răul ăsta"

Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, a făcut joi un apel pentru păstrarea în câmpul muncii a specialiștilor aflați la vârsta pensionării din cadrul institutelor.

"Se întâmplă lucruri care ne îngrijorează. Am auzit că se organizează, în momentul de față, o nouă reformă. S-a întâmplat cândva când un guvern a interzis oamenilor mai în vârstă să mai lucreze. Este o măsură atât de irațională... împotriva culturii. Pentru că, dacă noi vrem să menținem la institutele noastre oameni mai în vârstă, este că ei știu carte. Noi nu putem face marile dicționare fără acești oameni. Se anunță că trebuie să-i scot iarăși pe oamenii ăștia, să-i oblig să renunțe la pensie. Dar ei au muncit 50 de ani pentru pensia asta. Iar acum îi obligăm să iasă, când avem nevoie de ei", a afirmat Simion, director al Institutului de Istorie și Teorie Literară "George Călinescu" al Academiei Române, în cadrul unei dezbateri dedicate limbii române, găzduită de Clubul Academicienilor.

Simion a transmis premierului un mesaj pentru rezolvarea acestei probleme. "Aș vrea să îi comunic direct primului ministru. Am auzit că este un om dintr-o bucată, dar eu nu ajung să vorbesc cu el și vă rog pe dumneavoastră. Să nu ne facă răul ăsta. Face un rău imens. Nu știu ce economii poate face. Să ne lase și pe noi să gândim puțin. Noi trebuie să rămânem o națiune culturală. Nu este vorba de naționalism. Este pur și simplu să fii român, european, să îți iubești cultura ta, să vrei ca ea să existe și să se afirme odată cu limba ta și cu națiunea ta. Asta este o chestiune foarte importantă", a spus academicianul.