MENIU

Academia de ştiinţe a Ungariei: Secuii sunt unguri, nu grup etnic

Secuii nu sunt un grup etnic, ci o parte organică a naţiunii ungare, a declarat marţi un cercetător din cadrul Academiei de Ştiinţe din Ungaria, potrivit agenţiei de presă MTI, preluată de Agerpres. Anunţul vine în condiţiile în care chiar vice-premierul Ungariei a sugerat că politicieni români alimentează demersurile privind delimitarea maghiarilor din Transilvania de cei din Ungaria. 

Institutul şi-a declarat poziţia după ce o persoană privată a iniţiat o procedură ca secuii să fie recunoscuţi ca parte a naţiunii, a declarat cercetătorul Balazs Dobos, de la Institutul pentru Studierea Minorităţilor din cadrul Academiei.

Institutul a precizat că a stabilit că secuii erau parte a naţiunii când au fost rupţi de Ungaria, a mai spus Balazs Dobos, potrivit MTI.

Dacă o comunitate este parte a naţiunii ungare, ea nu poate fi în acelaşi timp şi o minoritate, a adăugat cercetătorul.

Parlamentul va avea ultimul cuvânt, printr-un vot privind modificarea legii minorităţilor naţionale, a spus el.

În urmă cu câteva zile, vicepremierul Ungariei Zsolt Semjen a numit o iniţiativă cetăţenească privind recunoaşterea secuilor ca un grup etnic independent de naţiunea ungară ca fiind "dăunător şi periculos", potrivit MTI.

"Iniţiativa a fost depusă fie cu bune intenţii şi bazată pe incompetenţă totală, fie motivată de ceva mai rău", a spus Semjen.

Vicepremierul Ungariei consideră că politicienii români "au dorit de mult să declare că nici ceangăii, nici secuii nu sunt unguri", iar iniţiativa actuală "este împotriva realităţii istorice şi împotriva intereselor Ungariei".

Comitetul Electoral Naţional al Ungariei (NVB) a aprobat iniţiativa cetăţenească la 25 iulie. Petiţionarul are la dispoziţie 120 de zile pentru a strânge 1.000 de semnături de susţinere, care vor fi verificate de Biroul Electoral Naţional (NVI).

Mai multe articole despre:
secui