MENIU

Acțiune de amploare a DIICOT: Grup infracțional PERICULOS, care acționa în 6 țări, destructurat

Procurorii DIICOT au reţinut şapte inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism. 

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că inculpaţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare fiind realizate tranzacţii în suma de circa 5 milioane de euro. 

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Piteşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Alexandru-Florentin Bloju, Ionuţ-Răzvan Scarlat, Ion Florescu, Gheorghe Daniel Moiş, Marius-Claudiu Tismănaru, Cristian Bogdan Grigore şi Gabriel Costinel Oprescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism", informează un comunicat al DIICOT. 

Ancheta în cauză a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că, începând cu anul 2009, membrii a patru grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora. 

"Pentru destructurarea celor patru grupuri infracţionale, acţiunea s-a înscris într-o serie mai amplă de activităţi desfăşurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituite între autorităţile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei", se arată în comunicat. 

Eurojust - Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene - a asigurat suportul operaţional şi financiar necesar constituirii şi desfăşurării activităţilor operationale aferente acestei echipei. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre DIICOT Piteşti şi autorităţile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, Elveţia, Germania şi Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare. 

Europol a facilitat schimbul de informaţii între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaţionale şi a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenţa unui birou mobil în România pe durata acţiunii. 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. 

"Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Argeş, sprijiniţi de către forţe de jandarmi din Gruparea Mobilă ''Fraţii Buzeşti'' Craiova, BSIJ Vlad Ţepeş Bucureşti, IJJ Argeş, IJJ Dâmboviţa şi IJJ Prahova", se mai arată în comunicat. 

Mai multe articole despre:
captură DIICOT prejudiciu