MENIU

A venit deja GERUL: MINUS 26 de grade marți dimineața

Cel mai frig: minus 26 de grade

După episodul de viscol și ninsori abundente, meteorologii avertizează că gerul va cuprinde treptat toată România și va aduce temperaturi extreme.

Marți, la ora 9 dimineață, se înregistrau -26 de grade Celsius pe Vârful Omu, -22 de grade la Băile Herculane, -21 de grade la Țarcu, în vestul țării.

Vremea va continua să se răcească şi devine geroasă mai ales dimineaţa şi noaptea, informează meteorologii Realitatea TV. Norii se menţin în regiunile sudice, estice şi la munte, unde, mai ales în cursul zilei, pe arii restrânse va mai ninge slab.

Vântul rămâne alert în Moldova, Dobrogea şi pe crestele montane, unde temporar va spulbera zăpada.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 12 grade la Miercurea Ciuc şi minus 4 grade în nord-vest şi pe litoral.

Frig şi în Bucureşti pe 30 decembrie. Cerul va fi acoperit de nori, condiţiile de ninsoare sunt reduse, însă la amiază nu vor fi mai mult de eminus 5 grade.

Ultima zi a anul 2014 va fi geroasă în regiunile extracarpatice şi în centru ţării, iar noaptea va fi geroasă în toată ţara. Soarele este aşadar cu "dinţi", iar norii se adună doar prin sud, unde sunt posibile fulguieli.

Vântul accentuează senzaţia de rfrig în  Dobrogea, sudul Moldovei şi în Bărăgan, unde va mai spulbera zăpada.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 15 grade în estul Transilvaniei şi minus 3 grade în Crişana.

În noaptea dintre ani temometrele vor arăta între minus 25 şi minus 9 grade, iar în zonele joase vor fi condiţii de ceaţă.

Ger şi în capitală, unde maxima termică va fi în jur de -10 grade, iar noaptea temperatura va scădea  spre -17...-15 grade.  Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în cursul zilei, când şi vântul va sufla mai puternic.

TENDINŢĂ

Tendinţa: viscol puternic în estul ţării, urmat de ger în toată ţara. Aşadar astăzi avem parte de un viscol autentic românesc, o situaţie de cuplaj atmosferic între o depresiune mediteraneeană ce se îndrepată spre Ucraina, şi o arie de presiune ridicată în vestul şi centrul Europei.

În aceste condiţii vremea a căpătat aspecte severe în 10 judeţe din estul ţării, unde ANM a emis cod portocaliu. Situaţia se va ameliora treptat de la noapte, dar vântul va continua să sufle tare în Moldova, Bărăgan şi Dobrogea, astfel că zăpada depusa va mai fi spulberată şi troienită.

Spre Anul Nou şi în primele zile din 2015 vremea va fi mai stabilă, dar temperatura va scadea şi mai mult. Vom avea parte de ger atât ziua cât şi noaptea în mare parte din ţară.

Abia spre finalul săptămânii, dinspre vest se apropie o masă de aer cald, în galben – verde pe hartă, însă încălzirea o vor simţii mai ales locuitorii din zonele de deal şi de munte, la câmpie urmând să revină ceaţă.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/incepe-un-nou-episod-de-vreme-extrema-dupa-valul-de-ninsori-vine-gerul_1600286.html#ixzz3NMZ7U36U
Follow us: @realitatea on Twitter

 

Mai multe articole despre:
frig ger vreme rea