MENIU

A murit un laureat al Premiului Nobel. Descoperirile lui au salvat viețile a milioane de oameni

Sir Peter Mansfield, pionierul rezonanței magnetice nucleare, s-a stins din viața la vârsta de 83 de ani. De-a lungul vieții, profesorul de la Universitatea din Nottingham a condus mai multe echipe de cercetare, revoluționând tehnologiile care permit scanarea corpului uman fără pericolul de a fi iradiat. 

Concentrându-se asupra depistării cancerului, bolilor neuronale, maladiilor sistemului osos, al articulațiilor și organelor interne, Sir Peter Mansfield a contribuit, prin perfecționarea aceastei tehnologii, la o adevărată revoliție în lumea medicală. 

În anul 1978, când tehnologia era încă în fază experimentală, şi-a riscat viaţa acceptând intre complet într-un scanner corporal, astfel că s-a oferit pe post de cobai uman să testeze aparatura pe propria piele.

Tomografia computerizată generează imagini 3D ale organelor interne utilizând câmpuri magnetice puternice şi unde radio. Sir Peter Mansfield a primit un premiu Nobel pentru medicină, în 2003, alături de inventatorul tomografiei, profesorul american în chimie, Paul Lauterbur.

Mansfield este acreditat ca fiind un dezvoltator al tehnicii tomografiei, demonstrând că aceasta poate fi analizată şi interpretată matematic prin crearea de scanuri care pot fi făcute în câteva secunde, în loc de câteva ore, şi pot genera imagini mult mai fidele.