MENIU

A murit torționarul Alexandru Vișinescu

A murit torționarul Alexandru Vișinescu, fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat. Acesta era încarcerat în Penitenciarul Rahova, unde executa o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. 

Vișinescu a fost denunțat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc(IICCMER) pe 30 iulie 2013 pentru omor deosebit de grav.

În urma investigațiilor desfășurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care lt.-col. (r.) Alexandru Vișinescu a îndeplinit funcția de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, respectiv 1956–1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur. Acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condițiile inumane de detenție, care au dus în final la decesul unor deținuți politici aflați în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

Ulterior, pe data de 5 februarie 2014, în urma unei sesizări a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității,Curtea de Apel București a constatat și calitatea de colaborator al Securității a lui Alexandru Vișinescu.

Pe 18 iunie 2014, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările împotriva torționarului Alexandru Vișinescu, dispunând trimiterea acestuia în judecată sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității.Dosarul procurorilor a avut la bază denunțul și probatoriul IICCMER.

Procesul desfășurat la Curtea de Apel București, s-a încheiat după aproximativ un an, pe 24 iulie 2015, Vișinescu fiind condamnat la 20 de ani de închisoare, sentința rămânând definitivă după judecarea apelului de la Înalta Curte de Casație și Justiție, din 10 februarie 2016.

Vișinescu a fost găsit vinovat de moartea a 12 deținuți politici, care au fost bătuți, înfometați și lăsați fără medicamente. În ultimul său cuvânt Vișinescu a cerut să fie achitat, susținând că deținuții politici au murit din cauza vârstei. 

Vișinescu este primul torționar comunist condamnat definitiv în România. Procesul său a survenit după 50 de ani de la săvârșirea faptelo

Mai multe articole despre:
a murit Alexandru Vişinescu torționarul