MENIU

A început războiul dintre Palate. Cine a aruncat de fapt mănuşa şi în faţa cui

Dragnea a detonat războiul dintre palate

"Am fost binevoitor cu preşedintele pentru a nu crea conflicte, în ultima perioadă...Nu putem să continuăm aşa, să vedem că nu se întâmplă nimic şi toţi să fim nişte pioni pe o strategie de campanie electorală a preşedintelui României", a declarat Liviu Dragnea, joi seara, enervat de atacul lui Iohannis după vizita cvasi-secretă în Israel a premierului Dăncilă şi a şefului PSD. La doar câteva ore după ameninţarea lui Dragnea, premierul Viorica Vasilica Dăncilă l-a sunat pe Iohannis să-i spună că nu mai merge la discuţia programată azi la Cotroceni. În replică, Klaus Iohannis îi cere demisia premierului Dăncilă.

Liviu Dragnea a ieşit la rampă, joi seara, mai ameninţător ca niciodată la adresa preşedintelui Iohannis, dând semnalul clar al declanşării unui conflict direct între coaliţia de guvernare PSD-ALDE şi Palatul Cotroceni.

În replică, Klaus Iohannis loveşte în plin în pionul numărul 1 al şefului PSD, spunând că retrage încrederea acordată premierului Dăncilă şi cerându-i public demisia.

Liderul PSD s-a dezlănțuit joi seara la Antena 3, acuzându-l pe Iohannis că „că a inventat un conflict" între Guvern și Banca Națională, iar „așa ceva nu poate fi acceptat", și că este inacceptabil „să fim nişte pioni pe o strategie de campanie electorală a preşedintelui României".

"Nu putem să continuăm aşa, să vedem că nu se întâmplă nimic şi toţi să fim nişte pioni pe o strategie de campanie electorală a preşedintelui României", a afirmat Dragnea.

Vineri dimineaţa, premierul Viorica Dăncilă se conformează noii strategii de la sediul Kisseleff şi îl anunţă telefonic pe Klaus Iohannis că nu participă la discuţia privitoare la rolul BNR şi al Guvernului în explozia inflaţiei şi a dobândilor bancare.

Guvernul a comunicat la cabinetul preşedintelui Klaus Iohannis faptul că premierul Viorica Dăncilă nu va veni vineri la Cotroceni, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Vizita "secretă" din Israel, picătura care a umplut paharul

Preşedintele Klaus Iohanis a spus că la întâlnirea de vineri o va întreba pe Viorica Dăncilă în ce calitate a plecat în Israel, fără să sufle o vorbă şi să îi dea măcar un telefon, din politeţe.

"Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel fără să sufle o vorbă, fără ca măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine fiindcă totuşi, şi dacă PSD-ului nu îi convine, eu sunt preşedintele republicii şi eu răspund de politica externă", a declarat Iohannis.

Liderul PSD îl contraatacă pe președinte, căruia îi neagă calitatea de decident în politica externă a României, afirmând că șeful Guvernului nu avea nevoie de aprobarea președintelui pentru această vizită, având un mandat propriu.

"Eu nu știu dacă președintele - cu care recunosc că am fost mult prea binevoitor în ultima vreme - nu știu dacă am auzit să își ia mandat de la Parlament și Guvern pentru deplasările externe, și merge și își ia niște angajamente în numele României...", a susținut Dragnea.

Dragnea a mai susţinut că atitudinea preşedintelui Iohannis arată că acesta este "foarte nervos şi foarte deranjat" de vizita pe care el şi premierul Dăncilă au făcut-o în Israel.

"Îi e teamă că se pune întrebarea, «domne, dacă tot te ocupi de politica externă, care sunt rezultatele? Pentru această ţară se simte ceva?». Românii trebuie să ştie asta. Este deranjat de faptul că se deschid alte căi de cooperare. (...) Nu înţeleg de ce e atât de nervos", a mai afirmat liderul PSD.

El a mai susţinut că nu există în Constituţia României o prevedere care să spună că preşedintele României are atribut exclusiv pe politica externă, existând un guvern care are ministru de Externe, cu atribuţii să semneze acorduri şi să reprezinte interesele României.

Dragnea a mai acuzat că declarațiile șefului statului referitoare la "secretomania" vizitei din Israel și despre "cine știe ce înțelegeri face acolo cu evreii" sunt antisemite.

"Nu poți să jignești în asemenea hal oficiali din alt stat. Așa ceva este inacceptabil (...) Cum poți să acuzi oficiali israelieni de înțelegeri secrete?", a susținut Dragnea, potrivit revistei 22.

Cine a "inventat" conflictul dintre BNR şi Guvern

În răbufnirea de joi seara, liderul PSD l-a acuzat pe Iohannis „că a inventat un conflict" între Guvern și Banca Națională, iar „așa ceva nu poate fi acceptat".

Şeful PSD a uitat ce declarase cu doar o săptămână mai devreme: Dragnea a atacat dur, joia trecută, Banca Naţională, spunând că unele declaraţii ale oficialilor BNR, ale preşedintelui şi ale liderilor opoziţiei "prea seamănă, prea sunt coordonate". Cineva e nervos şi vrea să strice tot ce a făcut bun PSD-ul, spune Dragnea.

Liviu Dragnea a susținut că există o forță formată din Banca Națională Română, Klaus Iohannis și partidele de opoziție care sabotează orice acțiune a Guvernului.

"Şi eu încerc să înţeleg... Prea seamănă, prea sunt coordonate unele acţiuni de la BNR, unele declaraţii ale preşedintelui, ale liderilor din opoziţie, ştiri false. Poate cineva e nervos că România chiar începe să-şi folosească potenţialul propriu în propriul interes. Simţiţi că în momentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare? Bineînţeles, îi dă la picioare şi României, şi nouă, şi mie în primul rând, normal, preşedintele partidului", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Refuzul lui Iohannis de a o revoca pe Kovesi, pretextul unui război pe faţă

Tensiunile dintre preşedintele Iohannis şi guvernarea PSD s-au reaprins prin refuzul şefului statului de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi, la solicitarea ministrului Justiţiei.

Tudorel Toader a fost vârful de lance al conflictului şi s-a activat chiar în secunda doi de după anunţul lui Iohannis. Toader a invocat argumentarea politicanistă a lui Iohannis şi a obţinut semnătura lui Dăncilă pe sesizarea la CCR.

Social-democraţii au declarat în repetate rânduri că subiectul suspendarii presedintelui Klaus Iohannis nu a fost discutat în PSD, nici măcar după refuzul revocării şefei DNA.

Mai multe articole despre:
BNR Liviu Dragnea Klaus Iohannis