MENIU

A fost răpită și ținută captivă 11 ani. După ce a evadat, a aflat lucruri înfiorătoare

Ariel Castro, un emigrant portorican a ținut captive trei femei, timp de mai bine de un deceniu. Acesta le-a supus la torturi fizice și psihice greu de imaginat, iar una dintre victime a dat naștere unui copil, în urma violurilor repetate.

Amanda Berry, o adolescentă din orașul Cleveland, a fost răpită cu o zi înainte să împlinească 17 ani. Adolescenta a fost sechestrată alături de încă două femei: Michelle Knight (21) și Georina DeJesus, răpită la vârsta de 14 ani. Despre ele, Amanda avea să afle abia când a reușit să evadeze, deși împărțeau același spațiu.

Amanda Berry a fost ademenită de un fost șofer de autobuz școlar, imediat după terminarea programului la fast food-ul unde lucra. Autoritățile au crezut inițial că aceasta a fugit de acasă, dar după o săptămână, familia ei a primit un apel telefonic de la psihopatul care a răpit-o, spunându-i că Amanda este cu el și va veni acasă în câteva zile, ceea ce nu s-a întâmplat.

Schema răpirii era aceeași: individul intra în legătură cu victimele, devenea familiar, iar după un timp se oferea să le conducă acasă, moment în care le răpea și sechestra în locuința lui, unde le supunea la orori inimaginabile. Autoritățile au descoperit că iși amenajase locuința cu materiale incasabile și antifonice, iar încăperile erau prevăzute cu instrumente de tortură, lanțuri, o alarmă în cazul în care vreuna încerca să fugă etc.

Între timp, mama Amandei a continuat să o caute, cerând ajutor în cadrul unor emisiuni de profil, dar fără succes. A apelat chiar la o așa-zisă femeie-medium, care a „prezis” că Amanda a murit și că „o vede lângă o apă.” Inițial, răpusă de suferință, femeia s-a resemnat, după care a decis să continue căutările. Curând însă, mama Amandei s-a îmbolnăvit și a murit de inimă.

Între timp, Ariel Castro a continuat jocurile psihologice cu cele trei femei, olbigându-le să privească emisiunile despre răpiri, unde erau prezentate și cazurile lor, iar dacă îndrăzneau să opună rezizistență în vreun fel, le lovea cu lopeți, gantere și le trântea de pereți. Din cauza loviturilor, Michelle, prima victimă, și-a pierdut auzul la una dintre urechi, necesitând o intervenție chirurgicală după eliberare.

În ziua de Crăciun a anului 2006, Amanda a născut o fetiță, după ce fiecare dintre cele trei victime suferiseră câteva pierderi de sarcină din cauza faptului că erau subnutrite. Castro le hrănea foarte rar doar cu chipsuri, floricele de porumb și resturi de mâncare.

Șansa eliberării a venit într-o zi de mai, în anul 2013, când Castro a uitat să încuie ușa. Pe moment, Amanda s-a temut să nu fie încă o capcană de-a psihopatului, însă a reușit să se strecoare prin intrarea prevăzută cu șuruburi și încuietori, cerând ajutor la vecini.

Poliția din Cleveland le-a eliberat și pe celelalte victime, iar pe Castro l-au arestat. Acesta a primit o sentință pe viață, plus încă o mie de ani adăugați pentru 937 de capete de acuzare la care individul a pledat vinovat, pentru a evita pedeapsa capitală. Acesta s-a spânzurat la o lună după ce a fost închis. 

Amanda susține că, după nașterea fetiței ei, comportamentul psihopatului s-a schimbat fundamental, fiind foarte atașat de fiica lui și chiar a devenit mai blând cu victimele lui, dar nu îl poate ierta pentru că, din cauza lui, mama ei a murit înainte de vreme. Cele trei femei încearcă să-și reabiliteze viața și țin legătura una cu cealaltă.