MENIU

A amenințat Rise Project cu amendă de 20 milioane euro și acum PSD i-a dat recompensa

Ancuţa Gianina Opre

Ancuţa Gianina Opre, șefa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), cea care a amenințat Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro dacă nu divulgă sursele jurnalistice, a fost reînvestită în funcție pentru încă un mandat de cinci ani!

Plenul Senatului a numit-o luni pe Ancuţa Gianina Opre ca preşedinte al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), pentru încă un mandat.

A fost vot electronic, înregistrându-se 63 de voturi ''pentru'', 27 ''împotrivă'' şi o abţinere. Ulterior, Ancuţa Gianina Opre a depus în plen jurământul.

Opre a fost numită pentru încă cinci ani, mandatul preşedintelui ANSPDCP putând fi reînnoit, potrivit legii, o singură dată.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) a cerut Rise Project să dezvăluie sursa informațiilor și imaginilor publicate în serialul de dezvăluiri #TeleormanLeaks, potrivit unor documente publicate de Rise Project pe contul de Facebook.

"ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice", au precizat jurnaliștii RISE.

PNL a solicitat demisia conducerii Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), după ce în spaţiul public s-a vehiculat informaţia că această instituţie le-ar fi cerut jurnaliştilor de la Rise Project să-şi divulge sursele.

"Este un caz similar cum a fost decizia ASF de a-i retrage licenţa profesională acelei angajate care a semnalat intenţia Guvernului de naţionalizare a pilonului II de pensii şi care, din fericire, a reuşit să câştige în instanţă şi să anuleze această decizie ticăloasă. De la începutul guvernării, unul dintre principalele obiective pe care le-a urmărit coaliţia Dragnea - Tăriceanu a fost acela de a pune în fruntea instituţiilor publice slugi politice care să transforme instituţiile publice într-un instrument de reprimare a Opoziţiei din societate. Nu numai că cerem demisia conducerii acestei autorităţi, dar vom şi iniţia procedura de revocare. Chiar dacă ea nu are foarte mari şanse, noi o vom iniţia, pentru că este inadmisibil, este un atac împotriva libertăţii de exprimare, este un atac împotriva libertăţii mass-media ca o autoritate a statului să-şi permită să solicite unei instituţii media să-şi divulge sursele de informaţii şi, mai ales, prin acest demers să transmită de fapt un mesaj de intimidare către toţi jurnaliştii independenţi, către toţi jurnaliştii care exprimă opinii critice faţă de actuala Putere", a afirmat Orban la o conferinţă de presă.

Scandalul ”valiza”. Comisia UE cere României să nu abuzeze de GDPR pentru a bloca presa

Comisia Europeană a cerut României să nu abuzeze de legile privind protecția datelor pentru a împiedica libertatea de informare și de expresie și subliniază necesitatea introducerii unor derogări în acest sens în legislația națională.

Mai multe articole despre:
rise project Ancuţa Gianina Opre