MENIU

Așa poți să-ți îmbunătățești concentrarea și memoria. E foarte simplu

Îmbătrânirea naturală conduce inevitabil la schimbari graduale în multe privințe, multe dintre ele fiind asociate cu gândirea și memoria.

Odată cu trecerea timpului s-ar putea să vă confruntați mult mai des cu dificultatea de a vă concentra atenția și a asimila informația cu repeziciunea pe care o aveați la o vârstă mai puțin înaintată. Încetinirea procesului de prelucrare a informației poate duce chiar la blocaje în asimilare și la afectarea memoriei pe termen scurt, pe de o parte.

Pe de altă parte, se poate ajunge și la reducerea cantității de informații care pot fi dobândite și codificate în memoria pe termen lung. Există din fericire metode simple care ajută la cresterea atenției, concentrării și abilității de a fi mai pe fază la informațiile pe care trebuie să le analizați sau să le procesați. De pildă, atunci când o persoană vă vorbește, priviți-o cu maximă atenție.

Dacă vi se pare ca ceva vă scapa, rugați-o să repete informația sau să vorbească mai rar. Parafrazați ceea ce vi se spune pentru a vă asigura că întelegeți, dar și pentru a consolida sau fixa informațiile. De exemplu, dacă cineva vă spune „Putem merge la piesa de la Național la ora 19, sau la cea de la Bulandra, la 19.30”, puteți răsunde: „pe care ai prefera-o, pe cel de la 19 de la Național sau pe cea de la 19.30, de la Bulandra?”.

Dacă simțiți că atenția vă este distrasă de-a lungul unei conversații încercați să cautați medii liniștite și prietenoase cu interlocutorii. De exemplu, ați putea sugera să discutați la cineva acasă. Dacă vă dați întalnire la un restaurant, căutați un loc lângă un perete! Încercati să vă determinați interlocutorul să stea cu spatele la perete, iar în acest mod atenția nu vă va fi distrasă de alți clienți. În fine, vă puteți îmbunătați capacitatea de concentrare încercând să nu faceți mai multe lucruri în același timp.

Nu vă lasați întrerupți. Dacă cineva încearcă să o facă în timp ce lucrați, rugați acea persoană politicos să aștepte până când finalizați treaba. În același timp, nu raspundeți la telefon, lăsați mesageria vocală să vă preia apelul! Aplicați aceste reguli și veți vedea că lucrurile se schimbă în bine!

Mai multe articole despre:
fresh refresh