MENIU

Diverse : Kazaa plăteşte peste 100 de milioane de dolari caselor de discuri

Conform termenilor acordului, Sharman Networks le va plati celor mai mari patru case de discuri din lume - Universal Music, Sony BMG Music Entertainment, EMI Group si Warner Music - peste 100 de milioane de dolari si se obliga sa adopte imediat un model de business legal, a anuntat organizatia caselor de discuri, IFPI.
"Vor plati daune substantiale - peste 100 de milioane de dolari - iar Kazaa va deveni legal în cel mai scurt timp. Au avut timp sa se pregateasca pentru aceasta", a declarat presedintele IFPI, John Kennedy.
Industria muzicala a adoptat o strategie legala agresiva pentru a încerca sa domoleasca pirateria pe internet, demarând procese împotriva companiilor care opereaza retele de file-sharing precum Kazaa si Grokster, ca si împotriva utilizatorilor individuali care au încarcat pe aceste retele materiale cu copyright.
În ultimul timp, servicii de download legale precum iTunes au devenit foarte populare, oferind alternative legale la file-sharing.
În iunie 2005, serviciile de file-sharing precum Grokster si StreamCast au primit o grea lovitura când Curtea Suprema de Justitie a SUA a decis ca acestea pot fi tinute responsabile pentru încalcarea drepturilor de autor care se produce prin retelele lor.
Analistul Jonathan Arber, de la Ovum, spune ca acordul are o importanta mai mult simbolica, întrucât Kazaa a trecut de mult de perioada sa de glorie.
"Nu mai este nici pe departe la fel de popular cum era. Foarte putini oameni îl mai utilizeaza, întrucât au aparut servicii mai bune", a declarat el. "Este o victorie legala importanta, simbolica, dar în ceea ce priveste scaderea cu adevarat a pirateriei, oamenii au migrat de mult timp spre alte retele de file-sharing".
Mai multe articole despre:
null