MENIU

72 de ani de când Regele Mihai I și Regina Mamă Elena își începeau exilul.

Sâmbătă, 4 ianuarie, se împlinesc 72 de ani de când Regele Mihai I își începea greul și lungul exil, după ce a fost forțat ca să abdice, iar România a fost preluată decătre comuniștii români susținuți de sovietici. Familia Regală a părăsit România prin județul Arad.

Pe 3 ianuarie 1948, Regele Mihai I și Regina Mamă Elena, alături de câțiva anhajați apropiați, au plecat cu Trenul Regal din Gara de la Sinaia.

Conform wikipedia.org, pe data de 4 ianuarie, trenul a oprit la Săvârșin pentru scurt timp, unde Regele deținea încă de atunci domeniul cu castel. În vagoane a mai urcat o persoană, iar apoi Regele Mihai I și Regina Mamă Elena au părăsit România pe la Curtici.  Garnitura s-a îndreptat către secțiunea Vienei ocupată de armata americană, unde un ofițer american a intrat în vagon, salutând pe Rege și pe Regina mamă și confirmându-le că sunt liberi. Drumul a continuat apoi către Lausanne.

Exilul forțat al Regelui Mihai I a durat până în anul 1997.

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat.