MENIU

5 alimente pe care nutriţioniştii nu le-ar mânca niciodată

5 alimente pe care nutriţioniştii nu le-ar mânca niciodată

Avocado, meiul sau migdalele sunt cateva dintre alimentele care ne-au captat atentie din momentul in care au inceput sa fie promovate ca fiind ingrediente sanatoase pe care ar trebui sa le avem in dieta. Ne gandim ca odata ce nutritionistii le recomanda stiu ei ce efect au asupra corpului nostru si ca ei fac numai alegeri sanatoase.

Pe de alta parte exista si categoria de alimente interzise de care nutritionistii responsabili nu s-ar atinge nici in ruptul capului. Iata care sunt aceste alimente pe care ei nu le-ar consuma si ar fi bine sa le excluzi si tu din dieta:

1. Mezelurile

Aceste produse industriale sunt preparate din carne care contine hormoni si antibiotice. Daca mai adaugi la socoteala si aditivii care sunt adaugati pentru a obtine produsul final atunci cu siguranta ca niciun nutritionist responsabil nu le-ar consuma. "Mezelurile contin nitrati, care odata ingerati in corp cresc riscul de a face cancer", avertizeaza Meryl Pritchard, un nutritionist celebru, citat de site-ul byrdie.com.

2. Sucurile carbogazoase

Indiferent ca sunt light sau cu zero zahar este de preferat sa nu bei sucuri in fiecare zi. Daca se intampla sa consumi ocazional un pahar cu sucul preferat trebuie sa te asiguri ca acest lucru nu devine in obicei si nu devii dependenta de aceste bauturi. 

"Sunt aproximativ 40 de grame de zahar intr-o singura doza. Iar daca vrei sa te amagesti alegand variantele fara zahar nu faci decat sa maresti riscul de obezitate si diabet. Acesti indulcitori artificiali pacalesc creierul sa creada ca a consumat zahar si au un impact semnificativ asupra siluetei tale. Mai mult, indulcitorii artificiali au fost asociati cu un risc crescut de infertilitate si cancer", explica nutritionistul Meryl Pritchard, potrivit ele.ro.

3. Uleiuri rafinate

Indiferent ca vorbim despre uleiul din floarea-soarelui, porumb sau soia, daca este rafinat nu mai are ce sa caute in dieta. Aceste uleiuri rafinate sunt procesate si dezodorizate pentru a obtine un produs final lipsit de orice nutrienti. In locul acesrtor uleiuri industriale, nutritionistii prefera uleiurile bogate in acizi grasi omega-3 si care sunt presate la rece pentru ca abunda in nutrienti. Este de preferat sa consumi ulei de cocos presat la rece, ulei de masline extravirgin, ulei de rapita sau de floarea-soarelui presate la rece sau ulei de avocado/nuci/canepa.

"Uleiurile rafinate sunt cele folosite in industria fast-food, deoarece sunt mai ieftine si pline de grasimi trans, adica cel mai nociv tip de grasime pe care il poti consuma. Aceste grasimi trans cresc riscul de a face boli de inima", avertizeaza nutritionistul.

4. Margarina

"Este un produs intens procesat si are un continut mare de grasimi trans", avertizeaza nutritionistul care a trecut acest aliment pe lista neagra. In timpul procesarii uleiului industrial, astfel incat sa obtii din uleiul lichid o consistenta solida se formeaza radicalii liberi care cresc riscul de cancer, boli de inima si genereaza tulburari hormonale. 

5. Alimentele cu 0% grasime

Potrivit specialistilor, industria alimentara inlocuieste aceste grasimi animale cu unele uleiuri vegetale nesaturate, marind astfel consumul grasimilor trans periculoase pentru sanatate. "Pentru a compensa indepartarea grasimilor se adauga adesea zahar pentru ca produsul final sa fie gustos", avertizeaza nutritionistul.

Sursa: bzi.ro

Mai multe articole despre:
alimente nutriţionist