MENIU

400.000 de tone de cereale din teritoriul ocupat, FURATE de ruși! PIERDERILE Ucrainei ca urmare a blocadei porturilor, URIAȘE

Rusia a furat aproximativ 400.000 de tone de cereale din regiunile ocupate ale Ucrainei, susține Rada Supremă, citată de NEXTA.  

În plus, Rusia este acuzată de faptul că bombardează grânare și blochează porturile ucrainene, ceea ce împiedică Ucraina să exporte cereale obținute din recoltele de anii trecuți, mai arată sursa citată.

În portul Odessa, spre exemplu, au blocat 25 de milioane de tone de cereale, iar în general, din cauza blocării porturilor de către Rusia, Ucraina nu poate exporta 90 de milioane de tone de cereale, pierzând zilnic 170 de milioane de dolari.

La polul opus, Kremlinul a afirmat, joi, că Rusia s-a pregătit încă de la sfârşitul anului 2021 pentru criza alimentară care a afectat lumea odată cu declanşarea războiului din Ucraina.

Consilierul Kremlinului Maksim Oreşkin a airmat, în cadrul unui forum pentru tineri de la Moscova, că "principala cauză a foametei din lume care va avea loc în acest an este reprezentată de măsurile economice necugetate ale SUA, ale Uniunii Europene", făcând, practic, referire la sancţiunile adoptate împotriva Rusiei, relatează Agerpres, care citează AFP.

Potrivit oficialului rus, preşedintele Vladimir Putin a pregătit ţara pentru consecinţele unei crize alimentare mondiale încă de la sfârşitul lui 2021, respectiv înainte de ofensiva împotriva Ucrainei din februarie 2022 pe care Moscova dezminţea cu fermitate că ar pregăti-o în perioada respectivă, când teama de un conflict provocase deja creşterea preţurilor alimentare mondiale.

"Vladimir Vladimirovici (Putin) a înţeles că aceste probleme (alimentare) ar putea afecta Rusia. Astfel, am început de la sfârşitul anului trecut să pregătim activ Rusia pentru foametea din lume", a spus Oreşkin.

Moscova susține că în niciun caz intrarea armatei ruse în Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale, nu este cea care provoacă o criză alimentară, ci chiar sancţiunile occidentale decise drept represalii.