MENIU

4, cifra blestemată a Bucureştiului. 75 de ani de la bombardamentele americane asupra Capitalei

Cifra patru este, fără îndoială, una fatidică în istoria Bucureştiului. Pe 4 aprilie 1944 şi 4 martie 1977, Capitala a suferit cele mai mari distrugeri din istorie.

Pe 4 aprilie 1944, circa 350 de bombardiere americane au decolat din Italia, cu destinaţia România.

La ora 10.30 a sunat prealarma. Bucureştenii, care ieşiseră pe străzi ca să se bucure de vremea frumoasă, nu s-au îngrijorat, pentru că exerciţiul fusese anunţat în presă. Nimeni nu ştia că nu era o simulare şi că uriaşa forţă aeriană distructivă se apropia de ţintă. Potrivit arhivelor militare, ţintele strategice vizate în Bucureşti erau Gara de Nord, Atelierele C.F.R. şi triajul de la Chitila.

Imediat după ora 13:00, s-a dezlănţuit infernul. Sute de bombe au lovit atât obiectivele vizate, cât şi imobile aflate în apropiere. Potrivit bilanţului oficial, 2942 de civili şi-au pierdut viaţa, iar alţi 2126 de răniți. Gara de Nord a fost lovită de şase ori, triajul de patru ori, gara Chitila de opt ori, gara Băneasa de patru ori, potrivit Magazin Istoric.  Au fost distruse şcoli, licee, spitalul Militar, Regina Elisabeta, Witing, depozitul sanitar al armatei, Ministerul Sănătăţii, Crucea Roşie, biserica Sfânta Vineri, Judecătoria din strada Roma şi numeroase alte instituţii administrative. 

sursă foto: FB/Clubul de Istorie Militară/Arhivele Naţíonale ale României

Mai multe articole despre:
americani Bucureşti bombardament