MENIU

4 analize care previn şi depistează precoce cancerul de sân şi pe cel genital

4 analize care previn şi depistează precoce cancerul de sân şi pe cel genital

"Fii responsabila fata de tine insati!", ne indeamna specialistii oncologi, pentru a preveni cancerul. Potrivit acestora, fiecare femeie isi poate creste speranta de viata si pentru aceasta nu trebuie sa faca ceva iesit din comun.

In randul femeilor, cele mai frecvente forme de cancer sunt cele care afecteaza sanii si aparatul genital. Descopera in randurile de mai jos ce poti face pentru a depista precoce aceste boli.

Se stie ca fumatul creste cu 50% riscul oricarei forme de cancer. Acelasi procent de risc il ofera si alcoolul baut zilnic, chiar si in doze mici, iar obezitatea ridica riscul cancerului de san si aparat genital tot cu 50%. Celulele grase produc hormonul numit "estrogen" in exces. Acesta actioneaza direct la nivelul sanului si al aparatului genital feminin. 80% dintre toate cancerele aparute in randul femeilor privesc aceste organe.

Controlul o data pe an nu va fereste de boli, dar, in cele mai multe cazuri, acesta descopera din timp leziunile precanceroase care, tratate, nu evolueaza periculos. Un control complet inseamna consultatie ginecologica, ecografie transvaginala, test Papanicolau si ecografie de san, scrie bzi.ro.