MENIU

14 aeronave din Garda Națională a Ucrainei au aterizat în România - Care este poziția MApN

Aeronave

Astăzi, 8 martie 2022, un elicopter și trei avioane deţinute de Garda Naţională a Ucrainei au aterizat pe Aeroportul Internaţional din Iaşi. Ulterior, alte cinci elicoptere au mai primit aprobări diplomatice de survol din partea autorităților române. În total, pe teritoriul României s-ar afla acum 14 elicoptere.

Actualizare cu privire la situația elicopterelor ucrainene: Ca urmare a primirii aprobărilor diplomatice de survol din partea autorităților române, încă cinci elicoptere ucrainene configurate pentru executarea misiunilor civile și fără armament la bord se află, la acest moment, în deplasare către județul Brașov, pentru operațiuni de mentenanță planificate la Airbus Helicopters România. Și pentru aceste aeronave au fost depuse, conform reglementărilor aeriene naționale, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil.

În total, au fost acordate aprobări diplomatice de survol, pentru deplasarea către Airbus Helicopters România, pentru 14 elicoptere, restul aparatelor de zbor urmând a sosi în perioada imediat următoare.

Ambasadorul Azerbaidjan-ului din România a ajuns la Iaşi pentru a discuta despre problema privind repatrierea câtorva zeci de cetăţeni din ţara respectivă care au plecat din Ucraina prin Republica Moldova.

„43 de azeri au dormit în această noapte în terminalul T1. Pentru patru bebeluşi şi mămicile lor am aranjat să doarmă în cele două autorulote pe care le-au pus la dispoziţie la aeroport. Zborul de repatriere de astăzi spre Azerbaidjan a fost anulat. Nu au vrut să plece spre gara, au rămas la aeroport, pentru a se întâlni în această dimineaţă cu un reprezentant al ambasadei. Sper să vină şi să găsim o soluţie pentru ei de a fi repatriaţi. Am comunicat cu acest grup cu ajutorul unui alt azer refugiat, venit acum două zile cu familia la aeroport, a găsit cazare în Valea Lupului, iar acum s-a oferit să fie voluntar”, a transmis Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internaţional din Iaşi.

"Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare.

Aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate. Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizâd deja pe aerodromul Iași, pentru escală tehnică, urmând să își continue deplasarea către destinația finală", se arată într-un comunicat MApN.

Mai multe articole despre:
ucraina garda nationala romania aeroport