MENIU

30.000 de de artiști încă așteaptă ajutorul de pandemie. Dan Bittman: „Aștept să sosească banii cu porumbeii voiajori”

Dan Bittman nu crede în ajutorul dat de stat artiștilor. Foto arhivă

În plină pandemie, în anul 2020, Comisia Europeană a venit cu un instrument menit să protejeze economiile de pierderea locurilor de muncă. Artiștii români nici acum nu și-au primit banii. Dan Bittman a declarat, la REALITATEA PLUS, că nu are încredere că va primi cineva acești bani, care, cosnideră el, au fost doar pe hârtie. 

„Banii nu au venit în pandemie. O parte s-au dus către festivalul Untold, dar către cei care chiar au avut nevoie au venit 4.000 de lei lunar, din care 2.000 au fost taxe. Aceste 4 miliarde fac parte din cele 80 de miliarde de euro promise de președintele Klaus Iohannis. Sunt încrezător și aștept să sosească banii cu porumbeii voiajori. Banii aceștia au fost repartizați, probabil, pe hârtie. Orban se luptă în continuare cu pandemia, care a cam murit de la începutul anului. Au găsit în fiecare zi motive să deturnăm atenția românilor de la problemele reale. Banii ăștia nu vor fi primiți de nimeni, probabil vor face parte din noua campanie politică”, conchide artistul.

În plină pandemie, în anul 2020, Comisia Europeană a venit cu un instrument menit să protejeze economiile de pierderea locurilor de muncă. Este vorba de fondul SURE, care are un buget total de 94,3 miliarde de euro. Scopul era să sprijine financiar guvernele din UE, să le pună la dispoziție bani pentru scheme de ajutor prin care să fie protejați angajații și lucrătorii independenți.

O sumă de 1,1 miliarde de euro destinată protejării locurilor de muncă din România zace nefolosită de autorități, în timp ce zeci de mii de români încă așteaptă ajutoarele promise de stat în pandemie. Motivul: folosirea sumei ar crește deficitul bugetar.

Țara noastră poate împrumuta 4,1 miliarde de euro prin instrumentul SURE, iar până acum a folosit 3 miliarde pentru o serie de măsuri deja implementate.