MENIU

3 noi efecte secundare ale vaccinurilor anti-Covid Pfizer și Moderna, în atenția EMA. Cât de grave sunt

Noi date despre efectele secundare ale vaccinurilor anti-Covid

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că analizează trei noi reacții raportate de persoanele vaccinate cu serurile Pfizer sau Moderna pentru a stabili dacă se impune includerea lor pe lista efectelor secundare. EMA precizează că acestea au fost raportate de un număr redus de persoane care s-au imunizat.

Eritemul multiform, o formă de reacţie alergică a pielii, glomerulonefrita, sau inflamaţia rinichilor, şi sindromul nefrotic, o tulburare renală caracterizată prin pierderi mari de proteine urinare, sunt studiate de către comitetul de siguranţă al EMA, potrivit site-ului agenţiei.

Agenția nu a dat detalii despre numărul de cazuri de noi afecţiuni înregistrate, dar a precizat că a solicitat mai multe date de la companii. Deocamdată, EMA nu a recomandat schimbări în ceea ce priveşte etichetarea vaccinurilor.

Noile evaluări fac parte din actualizările de rutină ale secţiunii de siguranţă din baza de date a tuturor vaccinurilor autorizate, potrivit Agerpres.

Citește și: ”Noi tulburări, incluse pe lista reacțiilor ADVERSE ale vaccinului anti-Covid Johnson & Johnson - Anunțul EMA”

Agenția Europeană a Medicamentului și Organizaţia Mondială a Sănătăţii subliniază că beneficiile vaccinurilor depășesc riscurile, ținând cont că efectele secundare grave sunt înregistrate la un număr extrem de redus raportat la totalul persoanelor imunizate.