MENIU

28 din cei 121 de copii RĂPIȚI dintr-un liceu din nord-vestul Nigeriei au fost ELIBERAȚI. Ce se știe despre restul elevilor

Școală

Un grup criminal care a răpit la începutul lunii iulie 121 de adolescenţi dintr-un liceu din nord-vestul Nigeriei a eliberat duminică 28 de ostatici. 87 de elevi sunt în continuare sechestraţi.

Indivizi înarmaţi au pătruns pe 5 iulie în căminele liceului baptist Bethel, în statul nigerian Kaduna, de unde a răpit aceşti elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani, relatează Agepres.

Acest atac a fost ultimul dintr-o serie de răpiri masive a unor copii şi elevi în nord-vestul Nigeriei de către bande armate organizate.

Înaintea celor 28 de copii eliberaţi duminică, un elev a fost eliberat pentru că era foarte bolnav, iar alţi cinci au reuşit să fugă din captivitate după ce au fost trimişi să caute lemne pentru bucătărie.

Răpirile unor persoane care se deplasează pe şoselele Nigeriei sau a unor personalităţi influente, pentru solicitarea unor răscumpărări, sunt frecvente în această ţară cea mai populată a Africii.

Primele răpiri din şcoli au fost comise de islamiştii din gruparea Boko Haram în anul 2014, când au fost răpite peste 200 de fete dintr-un cămin. Frecvenţa unor astfel de acţiuni a crescut de atunci, numai din decembrie anul trecut peste o mie de tineri fiind sechestraţi de bande înarmate, unele având legături cu grupările jihadiste prezente în nord-estul Nigeriei. Majoritatea celor răpiţi au fost eliberaţi în urma negocierilor, dar mulţi sunt şi astăzi captivi, cum este cazul a circa o sută de elevi răpiţi la începutul lunii iunie dintr-o şcoală musulmană.

Preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a ordonat forţelor de securitate să facă totul pentru a elibera copiii captivi. În ciuda acestui fapt, Buhari este puternic criticat pentru creşterea continuă a insecurităţii în ţară.

Luptele din nord-estul ţării Nigeriei împotriva grupărilor jihadiste Boko Haram şi Iswap (Statul Islamic din Africa de Vest) s-au soldat cu peste 36.000 de morţi şi două milioane de strămutaţi începând din anul 2009, mai artă sursa citată.

Citește și Zeci de copii, răpiți de la o școală - Autoritățile sunt în alertă maximă