MENIU

26 de ani de la MINERIADĂ: imagini care nu trebuie uitate

26 de ani au trecut de la mineriada din 13-15 iunie 1990, când şase oameni au fost omorâţi în bătaie, iar câteva sute s-au ales cu răni sau cu sechele. Imaginile cu minerii chemaţi în Bucureşti de preşedintele Iliescu şi care făceau prăpăd pe străzile Capitalei au ajuns în aproape toată presa internaţională. Pe 15 iunie 1990, preşedintele de atunci, Ion Iliescu, le mulţumea minerilor pentru "ordinea" pe care au instaurat-o în Bucureşti.

Doar câteva ore le-au trebuit minerilor pe 14 iunie 1990 pentru a face "ordine în Bucureşti". La orele serii, Bucureştiul era ocupat de mineri, care colaborau cu Poliţia şi SRI.

Toţi intelectualii şi oamenii care purtau barbă sau ochelari au fost arestaţi şi interogaţi la o unitate militară din Măgurele. În dimineaţa zilei de 15 iunie, minerii îşi încheiaseră misiunea pentru care fuseseră chemaţi la Bucureşti. Înainte să fie trimişi acasă, au fost adunaţi la Romexpo ca să primească mulţumirile preşedintelui de atunci, Ion Iliescu.

"Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică cu o înaltă disciplină civică, muncitorească; oameni de nădejde la bine, dar mai ales la greu", le spunea Iliescu minerilor atunci.

În evenimentele din acele zile, şase oameni au fost ucişi şi peste 700 răniţi. Surse neoficiale vorbesc însă şi de peste 100 de morţi. Ion Iliescu nu admitea însă acest lucru, şi spunea că minerii au venit să planteze panseluţe.

"Nu există niciun mort provocat de mineri. Sigur, minerii au făcut şi lucruri bune. Ei au ajutat ca să fie curăţată Piaţa Universităţii de urmele vandalismelor, reluarea traficului, au pus mâna pe sapă şi au refăcut tot spaţiul verde din faţa teatrului naţional", explica atunci preşedintele.

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 nu a fost închis nici până în prezent.â