MENIU

21 decembrie 1989 | Imagini în premieră de la ultimul miting al lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceausescu, la mitingul din 21 decembrie 1989

21 decembrie 1989 | După 29 de ani de la Revoluția din 1989, realitatea.net prezintă fotografii senzaționale de la ultimul miting al lui Nicolae Ceaușescu (vezi mai jos, în VIDEO!)

21 decembrie 1989 | În luna noiembrie, cu sprijinul conducerii Agerpres, realitatea.net a prezentat un material exclusiv referitor la fantastica arhivă foto a Agenției Naționale Agerpres.

Jurnalistul Cristian Otopeanu a avut acces, în premieră, în spațiile unde sunt depozitate negativele originale, inclusiv cele de la Revoluția din 1989. CLICK AICI PENTRU A VEDEA MATERIALUL!

Cu acel prilej, site-ul Realitatea a aflat că fototeca istorică Agerpres deţine 3.500 de imagini din perioada 21 decembrie 1989 - 28 decembrie 1989, majoritatea nepublicate, printre ele fiind ultimele fotografii cu Nicolae Ceauşescu în viaţă.

Realitatea.net a cerut atunci informaţii amănunţite privind fotografiile de la Revoluţie din arhiva Agerpres. Răspunsul îl redăm schematic, ca să fie mai simplu:

- există 3.500 de fotografii de la Revoluţia din 1989, făcute în Bucureşti, în perioada 21 decembrie 1989-28 decembrie 1989. Au fost scanate toate cele 100 de negative Azopan, iar pe site-ul Agerpres au fost urcate aproximativ 100 de fotografii;

- dintre cele 3.500 de imagini, 105 sunt color, restul alb-negru. Fotografiile color au fost realizate începând cu 22 decembrie 1989, la o zi după ultimul discurs rostit de Nicolae Ceauşescu în Piaţa Palatului, actualmente denumită Piaţa Revoluţiei;

- ce conţin imaginile color: cadre de sus, realizate din fostul CC al PCR, actualmente sediul MAI, cadre realizate din stradă în Piaţa Palatului, Piaţa Romană, Bulevardul Magheru, Piaţa Universităţii şi sediul TVR. Una dintre fotografiile color surprinde elicopterul în care se aflau soţii Ceauşescu la puţin timp după decolarea de pe fostul CC al PCR;

- ce conţin imaginile alb-negru: toate evenimentele importante din Bucureşti, începând cu 21 decembrie 1989, până pe 28 decembrie 1989. Prima fotografie a Revoluţiei bucureştene a fost făcută de sus, din fostul CC al PCR, cu puţin timp înainte ca Nicolae Ceauşescu să vorbească mulţimii. 110 imagini, realizate din patru unghiuri, surprind în detaliu spargerea mitingului şi figurile soţilor Ceauşescu. De asemenea, există şi trei fotografii care redau decolarea elicopterului în care se aflau Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu pe 22 decembrie 1989.

Mai jos, în VIDEO, sunt imagini senzaţionale, majoritatea nepublicate, surprinse de fotoreporterii Agerpres pe 21 decembrie 1989, în timpul mitingului care avea să fie startul dezastrului pentru Nicolae Ceauşescu.

În fotografii se vede cum s-a spart mitingul, panica oamenilor care aruncau pancartele şi portretele dictatorilor, dar şi reacţia soţilor Ceauşescu.

 

Citeşte şi: REPORTAJ VIDEO REALITATEA.NET ÎN SEDIUL MAI! Cum arată acum biroul lui Nicolae Ceaușescu, liftul + acoperișul clădirii de unde a fugit cu elicopterul în 1989

.