MENIU

2 lucruri importante pe care orice femeie trebuie să le știe despre ciclul menstrual

Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari prin care trece corpul unei femei pentru a o pregati pe aceasta pentru o posibila sarcina.

In fiecare luna pe peretele intern al uterului se formeaza de novo un epiteliu cu o anumita grosime (endometru), pregatind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Cand ovulul nu este fecundat si sarcina nu se produce, acest epiteliu uterin este distrus. 


Astfel se produce fenomenul de sangerare lunara numita menstruatie, prezenta la femei o data pe luna incepand din perioada adolescentei si pana la menopauza, in jurul varstei de 50 de ani. Durata ciclului menstrual poate fi masurata prin notarea cu 1 a primei zile de sangerare si numararea zilelor pana la urmatoarea menstruatie.

Ciclul menstrual reprezinta perioada cuprinsa intre ziua 1 a mentruatiei si ziua 1 a menstruatiei urmatoare. Cu toate ca lungimea medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, un ciclu menstrual cu o durata de 21 pana la 35 de zile este considerat absolut normal.

De asemenea, este normal ca adolescentele si femeile in jurul varstei de 40 de ani sa aiba cicluri menstruale neregulate sau cu o durata mai mare. In cazul adolestentelor, duratele ciclurilor menstruale ar trebui sa se egalizeze in timp. In cazul femeilor care se apropie de varsta menopauzei, ciclurile menstruale vor deveni probabil mai lungi si ulterior vor disparea.

Care sunt factorii care controleaza ciclul menstrual?Sus

Sistemul hormonal (endocrin) sta la baza controlului ciclului menstrual. In timpul fiecarui ciclu,hipotalamusul, glanda hipofiza si ovarele trimit semnale hormonale ciclice, stimuland ovarele si uterul sa se pregateasca pentru o eventuala sarcina. Hormonii estrogen si progesteron joaca rolul principal in producerea schimbarilor uterine din timpul ciclului menstrual.

 Estrogenul stimuleaza producerea epiteliului uterin (endometrul). Dupa producerea ovulatiei, cresterea nivelului sangvin de progesteron asigura proliferarea endometrului si pregatirea sa pentru nidarea unui eventual ovul fecundat. Scaderea nivelului de progesteron (impreuna cu estrogenul) produce distrugerea endometrului, astfel incat acesta se desprinde complet de peretele uterului.

 Orice schimbare survenita in aceasta succesiune de evenimente va produce probabil modificari ale ciclului mestrual sau ale fertilitatii. De exemplu, in timpul procesului de tranzitie in care se petrece trecerea la perioada de fertilitate sau iesirea din aceasta perioada, adolescentele si femeile care se apropie de varsta menopauzei tind sa aiba niveluri joase sau neregulate de progesteron. Acest fenomen poate avea ca rezultat aparitia unor menstruatii neregulate si abundente.

Citeste continuarea aici

Mai multe articole despre:
femeie menopauza menstruatie ciclul menstrual