MENIU

16 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001. Trump a ţinut un moment de reculegere la Casa Albă

Președintele american Donald Trump a păstrat luni un minut de reculegere la Casa Albă cu ocazia împlinirii a 16 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Înconjurați de numeroși colaboratori, Donald și Melania Trump s-au recules în liniște în grădina Casei Albe la ora locală 08:46 (12:46 GMT), ora la care primul avion de linie deturnat de rețeaua Al-Qaida a intrat într-unul din cele două turnuri World Trade Center (WTC) din New York. 

Donald Trump: America nu poate fi intimidată

Președintele american Donald Trump a adus luni un omagiu celor aproape 3.000 de victime ale atentatelor de la 11 septembrie 2001, el asigurând în timpul unei ceremonii la Pentagon că SUA nu vor uita niciodată ce s-a întâmplat atunci și nu se vor lăsa niciodată intimidate, relatează AFP.

'Atunci lumea s-a schimbat, dar și noi toți ne-am schimbat', a spus Trump în discursul rostit în locul unde s-a prăbușit unul dintre cele patru avioane civile deturnate de teroriștii Al-Qaida.

'America nu poate fi intimidată', a avertizat el 'teroriștii care au încercat să distrugă determinarea' Statelor Unite. 'Vom face în așa fel încât să nu-și găsească niciodată un refugiu de unde să lanseze atacuri asupra țării noastre. Nu se vor putea ascunde nicăieri pe Pământ', a promis Trump.

Ceremonia de la Pentagon s-a înscris în șirul de evenimente comemorative organizate în fiecare an pe 11 septembrie. Înainte de a veni aici, Donald și Melania Trump, alături de numeroși colaboratori, s-au recules în liniște în grădina Casei Albe la ora locală 08:46 (12:46 GMT), ora la care primul avion de linie deturnat de rețeaua Al-Qaida a intrat într-unul din cele două turnuri World Trade Center (WTC) din New York, scrie Agerpres.

Cum s-a schimbat lumea după 11 septembrie 2011

11 septembrie. O dată pe care nu mai putem să o uităm. E ziua în care lumea s-a schimbat pentru totdeauna. Pericolul terorist a devenit o realitate a timpurilor pe care le trăim. După 11 septembrie 2001, s-au schimbat legi, s-a modificat felul în care călătorim, în care se fac controalele de securitate, se verifică mailuri şi conversaţii telefonice. Americanii comemorează astăzi 16 ani de la atentatele de la World Trade Center.

Pe 11 septembrie 2001, patru avioane deturnate de terorişti Al-Qaida au provocat groază în Statele Unite şi moartea a aproape 3.000 de oameni. 

Atacurile de la 11 septembrie 2001 au schimbat total lumea. După ce teroriştii au lovit în inima Statelor Unite, nimeni nu s-a mai simţit în siguranţă. Ulterior, americanii l-au ucis pe cel responsabil pentru atentate şi au declanşat un război împotriva terorismului. Lupta lor a avut însă efecte opuse şi nu a făcut decât să alimenteze acest fenomen şi să declanşeze un val de atacuri în lumea întreagă.

La 11 septembrie 2001, 19 terorişti reuşeau să dea o lovitură cruntă Statelor Unite şi să şocheze o lume întreagă.

"Astăzi, concetăţenii noştri, stilul nostru de viaţă şi chiar libertatea noastră au fost atacate într-o serie de atacuri teroriste", afirma atunci George W. Bush, preşedintele SUA.

La scurt timp după ce s-a aflat că organizaţia teroristă Al-Qaida, condusă de Osama bin Laden, se află la originea sângerosului atentat, America a declarat război terorismului şi a intervenit militar mai întâi în Afganistan, apoi în Irak, perioadă încheiată cu capturarea şi executarea lui Saddam Hussein.

Înlăturarea lui Saddam Hussein, bănuit că ar fi deţinut arme de distrugere în masă, nu a dus la pace şi democratizare în Irak. Au urmat o criză politică şi confruntări violente dintre suniţi şi şiiţi, dar şi retragerea organizată a militarilor americani, care s-a finalizat în 2011. În acelaşi an, a fost capturat şi ucis Osama bin Laden, într-un raid executat de un comando american în Pakistan.

Decăderea grupării al-Qaida nu a scăzut numărul atentatelor. Viziunile antioccidentale s-au regrupat sub o nouă formă, cea a organizaţiei ISIS. O grupare mai feroce, mai brutală şi mai agresivă care a reuşit să ocupe regiune imense în scurt timp şi să lanseze atacuri ucigătoare în Europa.

Franţa, Belgia, Germania, Danemarca şi Marea Britanie au fost lovite rând pe rând de luptătorii islamişti. Au urmat apoi Statele Unite, din nou. În perioada 2000 – 2014 au avut loc 61.000 de atacuri teroriste. Tot mai multe dintre acestea au fost îndreptate împotriva civililor - o consecinţă neprevăzută a războiului între Occident şi terorişti.

Atacul din 11 septembrie a semnalat existenţa unei breşe importante, şi anume lipsa de comunicare între diferitele organisme şi agenţii de securitate. Imediat, în Statele Unite a apărut Homeland Security, iar, la nivel european, ţările încearcă să coopereze prin intermediul Interpolului. Mijloacele de cooperare nu au fost însă perfecte, iar de multe ori presa a semnalat apariţia unor erori care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti în timp.

O altă consecinţă a atentatelor din 2001 o reprezintă apariţia mişcărilor rasiste în lume. Chiar şi politica americană a căzut în această capcană, iar cel mai reprezentativ exemplu este chiar preşedintele Donald Trump.

La 16 ani de la atentate, lumea nu este deloc una mai sigură, în ciuda numeroaselor intervenţii militare. Spectrul unui conflict religios înfricoşează tot mai mulţi specialişti şi este alimentat de mişcările naţionaliste şi xenofobe din lumea întreagă. În 16 ani, lumea s-a transformat radical şi nimeni nu are siguranţa zilei de mâine.

 
Mai multe articole despre:
Al Qaida comemorare atentate 11 septembrie