MENIU

Noii miniștri ai Apărării și Economiei au depus jurământul la Cotroceni

Klaus Iohannis

Mihai Fifor și Gheorghe Șimon sunt, în mod oficial, noii miniștri ai Apărării, respectiv Economiei, după ce cei doi și-au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis nu a făcut niciun comentariu legat de noile numiri sau despre recentul scandal legat de bugetul Apărării care a dus la demisia lui Adrian Țuțuianu.

Președinția a anunțat în prealabil că au fost semnate decretele de numire a noilor miniștri de la Apărare și Economie, iar de la ora 15.00 a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a celor doi.

PSD i-a propus pe Mihai Fifor, actualul ministru al Economiei, pentru conducerea Ministerului Apărării Naţionale, iar pe Gheorghe Şimon la Economie, a anunţat, marți, liderul PSD Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a precizat, la finalul şedinţei BPN al partidului, că l-a sunat luni seară pe preşedintele Klaus Iohannis pentru a-l informa despre aceste propuneri și că șeful statului și-a dat acordul de principiu asupra celor două numiri.

"Aseară l-am sunat pe președintele Iohannis, l-am informat care vor fi propunerile noastre și a fost de acord cu acestea. Președintele a spus că trebuie să se închidă repede această situație...", a declarat Liviu Dragnea.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 12 septembrie a.c., următoarele decrete, potrivit site-ului presidency.ro:

Decret privind revocarea din funcția de membru al Guvernului a domnului Mihai-Viorel Fifor, ministrul Economiei;
Decret privind numirea domnului Mihai-Viorel Fifor în funcţia de ministru al Apărării Naționale;
Decret privind numirea domnului Gheorghe Șimon în funcția de ministru al Economiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi 14 septembrie, o şedinţă a CSAT pe tema participării Armatei la o misiune NATO cu capabilităţi navale, dar şi a strategiei naţională de prevenire a proliferării armelor de distrugere în masă.

Şedinţa va avea loc, joi 14 septembrie, de la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, potrivit News.ro. Pe agenda întâlnirii se află participarea armatei cu o capabilitate navală la o misiune sub conducerea NATO în semestrul al doilea al anului 2017, dar şi strategia naţională de prevenire a proliferării armelor de distrugere în masă.

În legătură cu situaţia din Armată, purtătoarea de cuvânt a Palatului Cotroceni, Mădălina Dobrovolschi, a declarat:

"Președintele României a fost informat în permanență în legătură cu situația din MApN, a avut un dialog, de asemenea, cu premierul, a cerut soluționarea problemelor situației din MApN, lucru care s-a întâmplat și lucrurile sunt cele pe care le știți — premierul a primit demisia din partea ministrului, iar președintele a fost de acord cu poziția premierului".

În urmă cu doi ani, președintele Klaus Iohannis a respins propunerea premierului Victor Ponta privind numirea lui Mihai Fifor în funcția de ministru al Transporturilor, invocând faptul că acesta "nu are expertiză și experiență manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor".

La momentul respectiv, Administrația prezidențială a încurcat chiar numele lui Mihai Fifor, vorbind de "domnul Mihai-Viorel Faur" în comunicatul de presă.

"De asemenea, Presedintele Romaniei a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Faur (corect Fifor, n.r.) in functia de ministru al Transporturilor, intrucat persoana nominalizata nu are expertiza si experienta manageriala necesare gestionarii domeniului complex al transporturilor. Presedintele Romaniei a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care sa intruneasca conditiile necesare pentru a fi numita in functia de membru al Guvernului", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Mai multe articole despre:
miniştri Apărare Klaus Iohannis