MENIU

14 octombrie: Mare sărbătoare pentru creștini - Praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva

Sute de mii de pelerini vin an de an la Iași

Ziua de 14 octombrie este una dintre cele mai mari sărbători în calndarul ortodox al românilor, când este prăznuită Sfânta Parascheva de la Iași.  

În afară de sutele de mii de pelerini și localnici care se adună an de an la pelerinaj și la slujba de la Catedrală, credincioșii din întreaga țară o prăznuiesc pe Sfântă.  

 


Sfânta Parascheva și-a dedicat viața credinței, încă de la vârsta de 10 ani, atunci când a asistat la o rugăciune în templu, iar de atunci a continuat să se roage. 

 

La vârsta de 20 de ani a ales să plece de la casa părinților ei și să dedice rugăciunii, astfel că a plecat la o mănăstire care purta numele Maicii Domnului.


A stat în pustietate timp de cinci ani, iar într-o noapte i-a apărut în vis un înger, cel care i-a spus să se întoarcă în satul natal. S-a conformat celor arătate în vis, însă nu știa care este adevăratul motiv pentru care revine acasă. La vârsta de 27 de ani s-a stins din viață, fiindu-i dat să moară lângă casa părintească, iar trupul a fost îngropat lângă mare.

 


Pelerinajul organizat an de an la Iași, unde se găsesc moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse cu sute de ani în urmă, este unul dintre cele mai mari pelerinaje din România.

Rugăciunile și dorințele sunt îndeplinite în această perioadă, moaștele fiind mai ales cunoscută pentru minunile asupra persoanelor bolnave. 

Peste 42.000 de români îşi serbează ziua onomastică, sâmbătă, la praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva. Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Populaţiei, sunt 38.772 de femei care poartă numele de Parascheva sau derivate ale acesteia şi 3.352 de bărbaţi care se numesc Paraschiv sau derivate ale numelui