MENIU

131 de ani de la moartea poetului național al României. Mihai Eminescu, omagiat la Ipotești

Pe data de 15 iunie 1889 a încetat din viață Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei românești. Născut Mihail Eminovici pe data de 15 ianuarie 1850, Mihai Eminescu este un poet, prozator și jurnalist român, considerat cel mai important reprezentant al romantismului din România și, totodată, cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Cu acest prilej, Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu" a organizat, astăzi, manifestări dedicate împlinirii a 131 de ani de la moartea marelui poetului, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, manifestările au debutat, la ora 10:00, cu un Te Deum oficiat în bisericuţa familiei Eminovici de la Ipoteşti, urmat de o depunere de flori la bustul poetului din incinta Memorialului Ipoteşti.

Evenimentele ulterioare vor avea loc doar online, pe fondul restricţiilor generate de epidemia de coronavirus.

Astfel, premiul pentru traducerea şi promovarea operei eminesciene unui traducător va fi anunţat pe pagina de internat a Memorialului Ipoteşti (http://www.eminescuipotesti.ro/), acolo unde "va fi disponibilă înregistrarea textului de Laudatio şi răspunsul la Laudatio". 

Conducerea Memorialului Ipoteşti a propus publicului o retrospectivă online a Premiul pentru traducerea şi promovarea operei eminesciene, dar şi o retrospectivă a Premiul Naţional "Petru Creţia".

Lecturile, sub genericul "Poeţi în dialog", cu participarea poeţilor Nichita Danilov şi Emilian Galaicu-Păun, moderate de Lucia Ţurcanu, vor putea fi vizionate, de asemenea, online, pe pagina de internet a instituţiei.

Filmele evenimentelor vor fi disponibile şi pe contul de Facebook al Memorialului Ipoteşti, mai arată sursa citată.

Mai multe articole despre:
mihai eminescu omagiu eminescu 131 de ani