MENIU

1191, numărul unic pentru sesizarea incidentelor cibernetice, poate fi accesat de astăzi

Persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România vor putea accesa de joi, 2 mai, numărul unic 1191, pentru a raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat, informează Agerpres.

Iniţiativa survine în contextul în care, la nivel naţional, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară, anunța, pe 24 aprilie, Alexandru Petrescu,  ministrul Comunicațiilor.

,,În România, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară, majoritatea alertelor procesate de CERT-RO, circa 87,8%, se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale. Astfel, reacţia rapidă la asemenea incidente, precum şi diseminarea informaţiei către public este vitală pentru limitarea pagubelor şi protejarea utilizatorilor", a spus oficialul.

Ministrul Comunicaţiilor a precizat, totodată, că, în anul 2018, România a fost atât generatoare de incidente de securitate cibernetică, dar şi ţintă a acestora, iar riscul este evaluat la nivel mediu, însă tendinţa este în creştere. 

Mai multe articole despre:
1191