MENIU

110 creșe vor fi construite în România. Când vor fi gata - anunțul ministrului Cristian Ghinea

Cristian Ghinea

Aproximativ 9.400 de copii, în special din mediile defavorizate, vor putea beneficia de locuri în 110 creșe noi care vor fi construite în țara noastră. Anunțul a fost făcut marți seară de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, care a precizat că a fost alocată în acest sens suma de 230 de milioane de euro, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

”Încă o veste bună pentru investiţiile din PNRR, după proiectele de autostrăzi şi cale ferată, a mai demarat un program extrem de important, cel prin care vor fi construite creşe. Am alocat 230 milioane euro în cadrul componentei de Educaţie pentru a construi 110 creşe unde vor putea să meargă aproximativ 9400 de copii, cu prioritate din mediile defavorizate”, a scris ministrul pe Facebook. 

Ghinea a precizat că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a anunţat, recent, că programul este gata de implementare şi că, până acum, 128 de autorităţi locale s-au arătat interesate să primească finanțare. 

”Aşa cum am promis, avem proiecte mature şi la care deja se lucrează. Acestea primesc iniţial finanţare de la ministere, iar banii se vor întoarce la buget prin prin prefinanţarea de 1,9 miliarde euro care va intra în ţară imediat după aprobarea oficială a PNRR, adică în toamnă”, a mai scris ministrul. 

Bugetul total alocat României pentru PNRR se ridică la 29,2 miliarde euro.

Prin acest program, trei mari sectoare vor primi sume importante de bani: Transporturile - 6,7 miliarde de euro, Educaţia - 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea - 2,4 miliarde de euro.

Investiţiile şi reformele asumate de Guvern în faţa Comisiei Europene, prin PNRR, au ca termen anul 2026.

Mai multe articole despre:
crese noi romania ministrul cristian ghinea pnrr