MENIU

11 clădiri de școli cu fisuri după cutremurul de 5,7 din Oltenia! Raed Arafat: Campania ''Nu tremur la cutremur'', desfăşurată pe 30 de posturi tv, începând de luni

Raed Arafat / INQUAM Photos / Octav Ganea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a declarat că în urma cutremurului de 5,7 grade pe Richter care a avut loc marți, în regiunea Oltenia, au fost identificate 11 clădiri de școli cu fisuri. Potrivit șefului DSU, acestea urmează să fie expertizate și, în funcție de concluziile la care vor ajunge specialiștii, elevii se vor întoarce în bănci sau se vor găsi soluții pentru ca aceștia să învețe, fără a le fi pusă viața în pericol. În plus, Arafat a anunțat că începând din 20 februarie va fi lansată o campanie de informare a românilor despre ceea ce au de facut înainte, în timpul și după un cutremur major.

"Avem 11 clădiri de şcoli care au avut fisuri. Elevii sunt acum în vacanţă. Până se întorc, aceste şcoli vor fi expertizate şi, bineînţeles, dacă sunt probleme, atunci nu se întorc elevii acolo. Dacă sunt doar aspecte superficiale, fisuri superficiale, normal, ele se repară, dar asta nu pune în pericol viaţa elevilor şi atunci ei se întorc la şcoală. Deci, evaluările se vor face în perioada asta, înainte ca elevii să se întoarcă la şcoală", a afirmat, miercuri, Arafat, într-o conferință de presă susţinute la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

El a aratat ca pregatirea populatiei si raspunsul in caz de cutremur revine DSU si a anuntat, in context, ca  începând din 20 februarie va fi reluată campania "Nu tremur la cutremur" pe 30 de posturi de televiziune.

"Pe partea de pregatire, in ulimii ani au fost derulate mai multe campanii si actiuni de informare a populatiei. Incepand cu ziau de luni, saptamana viitoare, la 30 de televiuni urmeaza sa fie derulata campania \"Nu tremur la cutremur\"", a aratat seful DSU

Arafat a declarat că această campanie va fi derulată pe "o perioadă mai lungă" de timp şi va transmite informaţii despre modul în care populaţia trebuie să reacţioneze în cazul unui seism.

Spital din Gorj, unde a fost epicentrul cutremurului de luni după amiază, puternic afectat 

Spitalul din Dobrița a fost afectat de cutremurul de luni după amiază. Mișcările tectonice au deplasat conducta de gaze, iar în pereții saloanelor au apărut fisuri.  

Cutremurul cu magnitudinea 5,2 pe scara Richter produs luni în zona Olteniei nu este neobișnuit, spune Petru Urdea, profesor la catedra de Geografie a Universității de Vest din Timișoara.

Sanatoriul spitalului de la Dobrița a rămas pentru aproximativ o oră fără gaze. Cutremurul a fisurat o conductă de gaze aflată în exteriorul căldurii.

Centralele termice au indicat avarie imediat după cutremur, iar conducerea spitalului a dispus întreruperea clădirii la alimentarea cu gaze.

Echipele de intervenție au constatat că a fost deplasată o conductă de gaze care s-a fisurat și elimină gazul în exterior. Ca cei 147 de pacienți sa nu rămână în frig peste noapte, s-a trecut pe funcționarea în avarie cu un singur cazan.

Toată noaptea, un echipaj al Inspectoratului pentru situații de urgentă a monitorizat clădirea de teama exploziei, scrie europafm.ro.

Primăria Tg. Jiu își mută activitatea pe stadionul din oraș, după cutremur

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunţat marți că activitatea angajaţilor Primăriei oraşului va fi relocată în spaţiile stadionului din oraş, după ce clădirea Primăriei a fost afectată de cutremur.

Edilul a declarat, marţi după amiază, că membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au decis ca activitatea angajaţilor Primăriei Târgu Jiu să fie relocată în perioada următoare. Astfel, angajaţii Primăriei îşi vor desfăşura activitatea „în încăperile din incinta stadionului municipal, care prezintă garanţii pentru un seism de până la 8,4”., potrivit News.ro.

Întrebat câte clădiri cu risc seismic există în Târgu Jiu, edilul a explicat că nu există clădiri publice clasificate astfel.

Conform lui Romanescu, de pe clădirea primăriei au căzut coşuri de evacuare, dar în interiorul clădirii „nu au apărut niciun fel de probleme”, el subliniind că urmează o verificare în privinţa imobilului.

Turla Bisericii din Tismana, afectată de cutremurul din Gorj

Cutremurul de 5,7 pe Richter a afectat grav clădirea Bisericii din Tismana. Un video postat pe rețelele de socializare arată o crăpătură mare în zona turlei, iar bucăți de tencuială au căzut peste autoturisme parcate în apropiere.