MENIU

10 sfaturi pentru o carieră de succes

<p>Cariera, o problemă serioasă</p>

Planificarea carierei nu ar trebui sa fie o activitate care se face o data in viata, in liceu sau in facultate, iar pe masura ce inaintam intr-un loc de munca, s-o uitam in vreun colt al mintii.

Mai degraba, planificarea carierei ar trebui desfasurata cu regularitate, mai ales ca, pe durata vietii, datele se mai schimba, precum si optiunile fiecaruia. 
 
Daca privesti planificarea carierei ca pe o activitate eliberatoare, si nu grea, de temut sau care trebuie amanata, aceasta ar trebui sa fie o experienta plina de satisfactii si pozitiva.
 
Vrei sa planifici o cariera de succes? Iata 10 sfaturi ale dr. Randall S. Hansen, fondatorul Quintessential Careers:
 
1. Multi dintre noi au programari la medic si fac o multime de lucruri planificate, inclusiv plecarea in concediu. Atunci de ce sa nu planifici si cariera? Gaseste o zi sau un weekend o data pe an sau mai des, daca simti nevoia, pentru o schimbare majora in cariera. Refugiaza-te undeva si blocheaza tot ceea ce iti distrage atentia, incat sa ai suficient timp sa te concentrezi la ceea ce vrei cu adevarat. In viata ta. In acest fel, vei fi mai bine pregatit pentru depasirea dificultatilor, iti vei clarifica incertitudinile si te vei simti mai sigur in alegerea directiei pe care vrei sa o imprimi carierei tale.
 
2. Aloca un timp pentru a reflecta si revizui pasii anteriori pe care i-ai facut in cariera. Marcheaza eventuale greseli pentru a fi sigur ca planificarea actuala este fara cusur. Puneti intrebari de genul: Sunt multumit de calea mea? As fi putut face lucrurile mai bine? Ce as schimba pe viitor?
 
3. Gandeste-te la ceea ce-ti place si ceea ce-ti displace. La nevoile si dorintele tale. Schimbarea este un facor de viata si totul in jurul nostru se modifica. La fel ca simpatiile sau antipatiile noastre. Astfel, ceea ce ti-a placut sa faci acum doi ani poate sa-ti aduca nemultumire acum. Fa o lista cu doua coloane. Ce-ti place si ce-ti displace. Apoi utilizeaza aceasta lista pentru a examina locul de munca actual si cariera. Daca te regasesti mai mult in coloana cu lucrurile care iti plac, esti inca pe un drum care ti se potriveste. In caz contrar, este momentul sa iei in calcul analizarea unei noi cariere. A unui nou loc de munca. Vrei sa faci o diferenta intre ceea ce a fost si ceea ce va fi?  Vrei celebritate? Independenta financiara? Cauta motivele care te conduc la un sentiment de succes si fericire.
 
4. Analizeaza-ti hobby-urile. Desi poate parea ciudat sa-ti ocupi gandurile cu examinarea activitatilor non-munca, nu este catusi de putin. De multe ori, hobby-urile si preocuparile extra-job iti pot oferi o perspectiva buna pentru cariera viitoare. 
 
Un exemplu extraordinar este celebrul pictor Paul Gauguin. Un om de afaceri de succes, care picta in timpul liber. Incurajat de un artist, a aruncat o privire mai serioasa la hobby-ul sau si a decis ca trebuie sa-si schimbe cariera. Dragostea de pictura l-a facut sa renunte la un trai lipsit de griji, pentru a duce o viata exotica in regiuni indepartate si neexplorate ale lumii, dar in care isi putea realiza visul.
 
5. Majoritatea oamenilor nu tin o evidenta foarte buna a realizarilor de munca si apoi, in momentul cand isi cauta un loc de munca, se lupta sa creeze un CV puternic.  A tine o evidenta cu realizarile tale din trecut nu este numai util pentru construirea CV-ului, dar si pentru planificarea carierei.
 
6. Trece-ti in revista abilitatile. Exista competente transferabile si fiecare loc de munca solicita un set de astfel de competente, asa ca nu e bine sa te impotmolesti doar in titlurile locurilor de munca. Privind dincolo de acestea, o sa constati ca ai si tu aptitudini care ar putea fi aplicate in cariere diferite.
 
Mai multe pe Manager.ro.
 
Mai multe articole despre:
carieră cariere sfaturi cariera