MENIU

10 septembrie marchează ziua mondială pentru prevenirea suicidului

Ziua mondială pentru prevenirea suicidului (World Suicide Prevention Day) este marcată la 10 septembrie, de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Sinuciderii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alți parteneri, care susțin, financiar, acțiuni pentru prevenirea comportamentului suicidar, furnizarea de tratamente adecvate și monitorizarea persoanelor care au încercat să se sinucidă.

Conform statisticilor OMS, o estimare la nivelul anului 2012 arată că, la nivel planetar, aproape 800.000 de oameni mor, din această cauză, în fiecare an, ceea ce echivalează cu o sinucidere la fiecare 40 de secunde. Rata sinuciderilor a crescut, în ultimii 50 de ani, cu 60% în majoritatea țărilor, potrivit Agerpres.

În 2014, tema Zilei mondiale pentru prevenirea suicidului este dată de mesajul "O lume unită pentru prevenirea suicidului", reflectând importanța conexiunilor la mai multe niveluri pentru combaterea acestui fenomen.

Medicii consideră că familia are un rol important în prevenirea unui act suicidar. Indiferența familiei îi izolează pe subiecții fragili, care nu au curajul să ceară ajutor în exterior. Dacă membrii acesteia vor ști să recunoască primele semne, vor putea interveni la timp pentru a-i ajuta. Implicarea în activități socio-relaționale reduce posibilitatea unei sinucideri, iar sportul este considerat una dintre soluții. Sinuciderea are la bază un complex de factori psihologici, sociali, biologici, culturali și de mediu. Dacă pentru Europa și America de Nord, tulburările mentale (în special depresia și consumul de alcool) reprezintă un factor major de risc pentru suicid, în țările din Asia impulsivitatea joacă un rol important.

Experții consideră că cea mai mare legătură a ratei de suicid este legată de aplicarea unui tratament corespunzător depresiei, aceasta fiind în fapt o boală care trebuie nu doar identificată, ci și tratată la timp.

 

Mai multe pe Agerpres.