MENIU

Un an de la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol. Arafat: "Nu uităm colegii căzuţi"

Marţi, 15 decembrie, se împlineşte un an de la accidentul aviatic din Mangalia. Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord — doi piloți de la Inspectoratul General de Aviație și două cadre medicale ale SMURD Constanța —s-a prăbușit pe 15 decembrie 2014, în lacul Siutghiol. Toți membrii echipajului au murit în urma accidentului.

Cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa în timpul accidentului aviatic din Mangalia - comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, căpitanul comandor Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton - au fost comemorate, marţi, de  rude şi prieteni, atât la locul tragediei, cât şi la Spitalul Judeţean Constanţa, relatează presa locală.

De asemenea, pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a fost publicat un scurt filmuleţ ce aduce un omagiu  victimelor tragediei din 15 decembrie 2014.

"Sacrificiul superm pe care l-au făcut pentru salvarea vieții semnilor nu trebuie uitat. Acest tragic eveniment ne arată cât de fragili sunt cei care, zi de zi, se dedică trup și suflet meseriei de medic, asistent sau pilot. În imnul pe care SMURD l-a avut la aniversarea de 25 de ani, una dintre stofe a fost dedicată eroilor Serviciului. Versurile acestui imn spun totul : Ne amintim de cei dintre noi / Că astăzi sunt îngeri, dar şi eroi, / Al căror crez totdeauna a fost, / Să-şi rişte viaţa, dându-i un rost, / Salvând o viaţa, poţi salva / O lume-ntreagă, chiar de-i preţ viaţa ta!", a fost mesajul DSU.

Postarea a fost redistribuită pe reţeaua de socializare şi de Raed Arafat, care a scris: "Nu uităm colegii căzuţi la datorie!".

 

Procurorii militari au audiat, în ultimul an, 111 persoane în cadrul anchetei privind prăbușirea în decembrie 2014 a unui elicopter SMURD, soldat cu moartea a patru persoane - doi piloți și două cadre medicale.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, citat de Agerpres, în perioada decembrie 2014 — decembrie 2015, procurorii au audiat, pe parcursul a 875 ore de anchetă, 111 persoane, dintre care 8 părți civile și 103 martori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, Inspectoratului General de Aviație, MApN, Autorității Navale Române, Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Serviciului de Ambulanță Județean Constanța.

De asemenea, au fost audiați cetățeni care au sesizat la 112 în legătură cu producerea catastrofei aviatice sau care au putut oferi date referitoare la circumstanțele producerii acestui eveniment aviatic, respectiv cu privire la activitățile efectuate de către forțele de intervenție pentru salvarea victimelor.

Tot în cadrul anchetei, procurorii au solicitat relații de la peste 15 instituții ale statului și persoane juridice, iar la data de 14 decembrie 2015 s-a dispus efectuarea de către INML București a unei noi expertize medico-legale privind victima C.G.C, se arată în comunicat.

În plus, se așteaptă depunerea raportului de investigație a accidentului aviatic din data de 15 decembrie 2014 de către comisia constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.